Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Bistecca alla Fiorentina

Midsommar närmar sig och vad är godare att bjuda på än en riktigt fin köttbit tillsammans med ett glas bra rödvin? Bistecca alla Fiorentina – en italiensk klassiker. Ingredienser som parmesanost, champinjoner och vitlök är riktiga rödvinsvänner, men fungerar allra bäst till ett fylligt rött vin med hög kvalitet.

Vintips till receptet
299 kr

Ingredienser

4 portioner
2 tjocka skivor T-benstek
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar
ca 200 g rucola
75 g parmesanost
2 citroner

Ugnsbakad vitlök
2 hela vitlökar
2 msk olivolja

Fyllda champinjoner
8 stora champinjoner
1 dl ricotta
3 msk riven parmesanost
1 msk hackade rostade pinjenötter
1 msk hackad basilika
salt och svartpeppar

Pommes frites
6 bakpotatisar
ca 1 1/2 liter jordnötsolja eller frityrolja
salt och svartpeppar

Tillbehör:
Bearnaisesås

Gör så här 

1. Skala bakpotatisen. Skär den på längden i stavar, knappt 1 cm tjocka. Låt dem ligga i kallt vatten i cirka 1 timme. Byt vatten efter halva tiden. Koka upp nytt lättsaltat vatten i en stor kastrull och lägg ner potatisen. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Häll av vattnet, låt ånga av och lägg potatisen på ett galler. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.

2. Värm frityroljan till 130 grader i en tjockbottnad kastrull. Lägg ner några potatisstavar i taget och fritera dem i cirka 5 minuter. De ska mjukna lite men inte få färg. Låt rinna av på hushållspapper och fortsätt att fritera resten i omgångar. Håll koll på oljans temperatur. Lägg den friterade potatisen på ett galler och låt stå i kylen i minst 30 minuter.

3. Värm ugnen till 200 grader. Skär av toppen på den hela vitlöken och ställ den på en plåt med snittytan uppåt. Ringla över olivolja. Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills vitlöken är mjuk.

4. Skär bort foten på champinjonerna. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar. Fyll hattarna och lägg dem i en ugnsfast form.

5. Torka köttet. Gnid in det med rosmarin, olivolja, flingsalt och svartpeppar. Stek köttet i en grillpanna på hög värme tills det får fin stekyta. Ställ in det samtidigt med champinjonerna i ugnen och stek tills köttets innertemperatur är 53-55 grader och tills champinjonerna har fått lite färg. Låt köttet vila i cirka 10 minuter.

6. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Fritera pommes fritesen medan köttet vilar. Värm oljan till 190 grader och fritera pommesen i omgångar igen tills den är riktigt krispig och gyllenbrun, i cirka 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och peppra. Håll varma i ugnen.

7. Servering Skär köttet i skivor, men spara benet. Lägg upp rucola och kött (med ben) på ett fat, ringla över lite olivolja. Toppa med hyvlad parmesanost och strö över flingsalt och svartpeppar. Servera med citronhalvor, ugnsbakad vitlök (gröp ur klyftorna med en kniv), fyllda champinjoner, pommes frites och bea.

Recept: Till Bords med systrarna Eisenman (Bonnier Fakta)
Foto: Ulrika Ekblom

 

Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

G.D. Vajra Barolo Albe

G.D. Vajra Barolo Albe

299 kr

Strålande 94 poäng till 2024 års ”bästa Barolo”. Servera topprankat rött till krämig tryffelpasta

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Pasta alla Puttanesca
Louise Laurenius
30 min

Pasta alla Puttanesca

Smakrik tomatsås med sardeller, kapris och chili. En italiensk klassiker!

Fynda fruktigt "Best Wine in Box"
Guldvinnande Periquita White till sommarens smaker.

LÄS MER