Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
Trenden med "bowls" är här för att stanna. Vi på Viva har skapat en variant med nordiska smaker med persilja, picklade morötter, mör rostbiff och Västerbottenchips. Som grund använde vi svenskt matvete. I denna rätt kan du själv välja ambitionsnivån, om du vill göra allt från grunden eller ta genvägar. Det går ju bra att köpa färdig rostbiff samt färdig majonnäs som du själv bara smakar upp med pepparrot. Men det blir självklart godast om du gör allt från grunden. Gör du en större rostbiff blir resterna även perfekt att ha till en hemmagjord pytt i panna eller något annat gott. I glaset väljer vi ett lätt bärigt vin av druvan pinot noir.
ca 500 g rostbiff
3 dl svensk matvete
65 g spenat
pumpakärnor
persilja
ca 75 g riven Västerbottenost
Pepparrotsmajonnäs
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja (ej kallpressad)
salt
Färsk riven pepparrot efter smak
Snabbpicklade grönsaker
ca 400 g blomkål och morötter
(1 svenskt äpple)
1 dl ättikssprit (12%)
1 dl socker
3 dl vatten
1 tsk senapsfrön
1 lagerblad
Snabbpicklade grönsaker
1. Hacka blomkål och morötter i lagom stora bitar.
2. Blanda alla ingredienser till lagen och låt koka upp.
3. Häll lagen över grönsakerna och låt svalna.
4. Låt stå kallt fram till servering.
Tips
5. Vill man, är det gptt att ha i ett hackat äpple tillsammans med grönsakerna precis innan servering men äpplet ska inte ligga med i lagen.
Rostbiffen
6. Ta fram köttet i god tid innan det ska stekas.
7. Värm ugnen till 125 grader.
8. Stek köttet i en blandning av smör och olja i en het stekpanna tills det är väl brynt.
9. Ställ sedan in det i ugnen med en stektermometer och låt gå till 60 grader för rosa kött.
10. Låt vila i minst 15 minuter innan du skivar rostbiffen tunt.
Pepparrotsmajonnäs
11. Mät upp alla ingredienser i en hög mixerskål.
12. Mixa samman med en stavmixer och smaka sedan av med riven pepparrot och salt.
13. Ställ kallt fram till servering.
Matvete
14. Koka matvetet enligt anvisning på paketet.
15. Hacka persilja fint och rör ner i det kokta matvetet. Ställ åt sidan.
16. Värm ugnen till 225 grader. Bred ut den rivna Västerbottenosten på en bakplåtsklädd plåt och låt gå i ugnen tills den smält och fått lite färg. Låt svalna och dela sedan till chips.
Servering
17. Servera gärna denna rätt i halvdjupa skålar. Börja med att ha matvete i botten och dekorera sedan med övriga ingredienser. Toppa gärna med lite pumpakärnor.
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
En lättlagad och extremt lyxig macka som kan serveras som en mellanrätt eller lunch!
En hållbar wrap gjord på rester från söndagsmiddagen känns extra lyxigt en måndag eller vilken dag som helst.