Oxfilésandwich med balsamicostekt salladslök och pepparrotscréme
Mellanrätt eller en lyxig lunch. Den här mackan har allt - fylligt saftigt kött, hetta från pepparrot och en syrlig sötma från balsamicolöken. Till den här goda mackan väljer vi ett mjukt och bärigt rödvin med rena smaker. Bärigheten i vinet möter hettan från pepparoten på ett harmoniskt sätt och lockar fram sötman från löken. Vinets ryggrad lyfter upp köttets karaktäristiska smak. En utmärkt kombination.
Ingredienser
4 oxfilémedaljonger à 120 g
4 skivor vitt surdegsbröd
salt, svartpeppar, olivolja och smör
Pepparrotscréme
1 dl crème fraiche
1 tsk dijonsenap
2-3 msk riven pepparrot
salt
Balsamicostekt salladslök
4 salladslökar
1 msk balsamvinäger
salt
Till servering;
krispig sallad, som roman, krisp eller cosmopolitan
pepparrot
Gör så här
1. Blanda ingredienserna till pepparrotskrämen och smaka av med salt.
2. Stek brödet i rikligt med olivolja på medelhög temperatur tills brödet har en fin rostad färg och en knaprig yta.
3. Salta och peppra oxfilémedaljongerna.
4. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek oxfilén i olivolja och smör ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 45 grader när du lyfter av den så efterbakar den till ca 55 grader).
5. Låt köttet vila på en skärbräda ett par minuter innan servering.
6. Skär salladslöken i 3-centimeters bitar.
7. Värm upp en stekpanna till medelhög temperatur och stek salladslöken i smör ca 2-3 minuter.
8. Häll på balsamvinägern och stek vidare i en minut. Smaka av med salt.
9. Bred pepparrotscréme på brödet och lägg på ett salladsblad. Toppa med oxfilén och salladslöken. Riv över lite extra pepparrot.