Privat: Le Due Arbie Rosato
115 kr
Le Due Arbie Rosato är ett uppfriskande och spännande rosévin från Toscanas böljande landskap!
En underbar matig sallad med mycket smak signerad Sally Voltaire. Delar av receptet går att förbereda dagen innan för att sedan bara montera ihop salladen precis innan servering. Servera med ett fruktigt vin. Vitt eller rosé. När vi jobbar med sallad krävs ett fruktigt vin då salladens beska toner kommer fram tillsammans med ett knutet och allt för torrt vin.
1 ägg
några salladsblad (gärna olika sorter)
rivna i mindre bitar
1 rödbeta, grovriven
½ päron, urkärnat och skivat
2 dl kokta linser (valfri sort)
½ rödlök, tunt skivad
200 g chèvreost, skivad
Marinerade champinjoner
½ vitlöksklyfta, finriven
1 kruka bladpersilja, hackad
1 msk olivolja eller rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
50 g champinjoner, kvartade
salt
svartpeppar
Rosmarinkrutonger:
ca 200 g bröd, tärnat eller rivet
i rustika bitar
1 vitlöksklyfta, finriven
4 msk olivolja eller rapsolja
1 msk hackad färsk rosmarin
salt
svartpeppar
Dijondressing:
cirka 3 dl färdig dressing
2 msk äppelcidervinäger
½ msk honung eller agavesirap
¾ dl dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finriven
2 dl kallpressad rapsolja
1 nypa rosépeppar
salt
svartpeppar
Till servering:
ev lite färsk rosmarin eller timjan
1. Förbered Rosmarinkrutongerna.
2. Koka ägget i 6 ½ minuter, spola det i kallt vatten eller lägg det i en skål med isvatten. Låt ägget svalna helt. Skala och halvera det.
3. Rör ihop marinaden till champinjonerna i en skål. Salta och peppra. Rör försiktigt ner svampen.
4. Förbered Dijondressingen.
5. Ta fram två tallrikar och lägg några salladsblad i botten. Lägg sedan på den rivna rödbetan, det skivade päronet, linserna, rödlöken, chèvren, champinjonerna och ägghalvan. Toppa med rosmarinkrutonger och eventuellt lite färsk rosmarin eller timjan.
Rosmarinkrutongerna:
6. Sätt ugnen på 180 grader.
7. Fördela brödbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ner vitlöken i oljan och ringla över brödet. Avsluta med en nypa salt och lite peppar.
8. Rosta brödbitarna i cirka 5 minuter i ugnen. Ta ut, rör om och tillsätt rosmarinen. Rosta i ytterligare cirka 5 minuter tills brödet fått lite färg och blivit till knapriga krutonger.
Dijondressing:
9. Vispa ihop vinäger och honung. Vispa därefter i senap, riven vitlök och rapsolja.
10. Smula ner lite rosépeppar och smaka av med salt och svartpeppar.
11. Späd eventuellt med lite vatten om dressingen känns för tjock. Och om du önskar en krämigare konsistens – släng i en äggula!
115 kr
Le Due Arbie Rosato är ett uppfriskande och spännande rosévin från Toscanas böljande landskap!
En värmande rätt fylld av smaker och kontraster.
Mat som lagar sig själv i ugnen är ett riktigt life hack. Det här är en smakrik och saftig rätt som är svår att motstå.