Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Brasserisallad av Sally Voltaire

En underbar matig sallad med mycket smak signerad Sally Voltaire. Delar av receptet går att förbereda dagen innan för att sedan bara montera ihop salladen precis innan servering. Servera med ett fruktigt vin. Vitt eller rosé. När vi jobbar med sallad krävs ett fruktigt vin då salladens beska toner kommer fram tillsammans med ett knutet och allt för torrt vin.

Ingredienser

1 ägg
några salladsblad (gärna olika sorter)
rivna i mindre bitar
1 rödbeta, grovriven
½ päron, urkärnat och skivat
2 dl kokta linser (valfri sort)
½ rödlök, tunt skivad
200 g chèvreost, skivad

Marinerade champinjoner
½ vitlöksklyfta, finriven
1 kruka bladpersilja, hackad
1 msk olivolja eller rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
50 g champinjoner, kvartade
salt
svartpeppar

Rosmarinkrutonger:
ca 200 g bröd, tärnat eller rivet
i rustika bitar
1 vitlöksklyfta, finriven
4 msk olivolja eller rapsolja
1 msk hackad färsk rosmarin
salt
svartpeppar

Dijondressing:
cirka 3 dl färdig dressing
2 msk äppelcidervinäger
½ msk honung eller agavesirap
¾ dl dijonsenap
1 vitlöksklyfta, finriven
2 dl kallpressad rapsolja
1 nypa rosépeppar
salt
svartpeppar

Till servering:
ev lite färsk rosmarin eller timjan

Gör så här

1. Förbered Rosmarinkrutongerna.


2. Koka ägget i 6 ½ minuter, spola det i kallt vatten eller lägg det i en skål med isvatten. Låt ägget svalna helt. Skala och halvera det.


3. Rör ihop marinaden till champinjonerna i en skål. Salta och peppra. Rör försiktigt ner svampen.


4. Förbered Dijondressingen.


5. Ta fram två tallrikar och lägg några salladsblad i botten. Lägg sedan på den rivna rödbetan, det skivade päronet, linserna, rödlöken, chèvren, champinjonerna och ägghalvan. Toppa med rosmarinkrutonger och eventuellt lite färsk rosmarin eller timjan.


Servera dijondressingen vid sidan av.

Rosmarinkrutongerna:

6. Sätt ugnen på 180 grader.


7. Fördela brödbitarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ner vitlöken i oljan och ringla över brödet. Avsluta med en nypa salt och lite peppar.


8. Rosta brödbitarna i cirka 5 minuter i ugnen. Ta ut, rör om och tillsätt rosmarinen. Rosta i ytterligare cirka 5 minuter tills brödet fått lite färg och blivit till knapriga krutonger.

Dijondressing:

9. Vispa ihop vinäger och honung. Vispa därefter i senap, riven vitlök och rapsolja.


10. Smula ner lite rosépeppar och smaka av med salt och svartpeppar.


11. Späd eventuellt med lite vatten om dressingen känns för tjock. Och om du önskar en krämigare konsistens – släng i en äggula!


Receptet är hämtat ur kokboken Sally Voltaires Mat (Bonnier Fakta)
Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
2 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.