Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Carbonara med sidfläsk och ärtor

Det finns många varianter på den italienska favoriträtten carbonara. Detta recept har en försvenskad knorr med sidfläsk, ärter och gräslök. Till en krämig pasta carbonara har man många alternativ i glaset. Antingen kan man servera ett fylligt vitt vin eller ett lite lättare rött. Vi tycker dock att den här pastan kommer bäst till sin rätt med ett glas medelfylligt rött vin med fatkaraktär som möter upp fläskets rökiga ton.

Vintips till receptet
209 kr

Ingredienser

500 g pasta (gärna tagliatelle, linguini, eller spaghetti)
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1–2 msk olivolja att steka i
200 g rimmat sidfläsk
4 dl gröna ärter (frysta och tinade)
5–6 äggulor
1–1 ½ dl vispgrädde
3–4 dl finriven parmesan
1 ½ dl finhackad gräslök
salt och rikligt med nymalen svartpeppar
ev. ruccolablad till servering

Gör så här

1. Koka pastan al dente i saltat vatten. Strimla under tiden lök och vitlök tunt och fräs det mjukt i olja i en stor stekpanna (gärna med hög kant). Strimla sidfläsket och låt det fräsa med tills det börjar få fin färg. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma.

2. Rör slarvigt samman äggulor, grädde, 2/3 av parmesanen och all gräslök. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och häll på äggblandningen. Ta stekpannan från värmen och vänd försiktigt runt alltsammans tills det är ordentligt blandat. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Toppa med resterande parmesan och servera genast, gärna tillsammans med ruccola.

Receptet är hämtat ur boken Lisa på Landet (Bonnier Fakta)
Foto: Magnus Carlsson
Betyg
30 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
20 min

Vintips till maten

Falu Rödvin

Falu Rödvin

209 kr

Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

2-dagars pasta Bolognese
2 tim 10 min

2-dagars-bolognese

Om du är sugen på en avancerat variant av favoriträtten pasta bolognese är detta ett recept för dig. En otroligt god pasta i sällskap med ett medelfylligt rödvin med balanserad syra.

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER