Falu Rödvin
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
Det finns många varianter på den italienska favoriträtten carbonara. Detta recept har en försvenskad knorr med sidfläsk, ärter och gräslök. Till en krämig pasta carbonara har man många alternativ i glaset. Antingen kan man servera ett fylligt vitt vin eller ett lite lättare rött. Vi tycker dock att den här pastan kommer bäst till sin rätt med ett glas medelfylligt rött vin med fatkaraktär som möter upp fläskets rökiga ton.
500 g pasta (gärna tagliatelle, linguini, eller spaghetti)
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1–2 msk olivolja att steka i
200 g rimmat sidfläsk
4 dl gröna ärter (frysta och tinade)
5–6 äggulor
1–1 ½ dl vispgrädde
3–4 dl finriven parmesan
1 ½ dl finhackad gräslök
salt och rikligt med nymalen svartpeppar
ev. ruccolablad till servering
1. Koka pastan al dente i saltat vatten. Strimla under tiden lök och vitlök tunt och fräs det mjukt i olja i en stor stekpanna (gärna med hög kant). Strimla sidfläsket och låt det fräsa med tills det börjar få fin färg. Tillsätt ärterna och låt dem bli varma.
2. Rör slarvigt samman äggulor, grädde, 2/3 av parmesanen och all gräslök. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och häll på äggblandningen. Ta stekpannan från värmen och vänd försiktigt runt alltsammans tills det är ordentligt blandat. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Toppa med resterande parmesan och servera genast, gärna tillsammans med ruccola.
209 kr
Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.
Jessica Frejs krämiga pasta från Rom får god smak av mynta och ärtor.
Om du är sugen på en avancerat variant av favoriträtten pasta bolognese är detta ett recept för dig. En otroligt god pasta i sällskap med ett medelfylligt rödvin med balanserad syra.