Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

2-dagars-bolognese

Spaghetti Bolognese är en av våra mest älskade rätter och här kommer den i en lyxigare version som tar sina timmar, men med ett resultat värt att vänta på. Till detta dricker vi ett gott rött vin. Att servera med ett glas pinot noir fungerar utmärkt med långkokta rätter som bolognese, då vinets fruktighet och subtila tanniner balanserar de rika smakerna.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
300 g morot
1/2 chili
4 stora stjälkar selleri
130 g salami alternativt chorizo, salsiccia eller liknande korv
500 g nötkött, t. ex högrev eller ytterlårfile
500 g fläskkött, t.ex. kotletter eller karré
olivolja
3 dl rött vin
8 dl vatten
2 burkar krossade tomater (á ca 400 g)
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk torkad oregano
salt och svartpeppar

Till servering:
Pasta
Pecorino eller parmesan

Gör så här

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och finhacka dem samt chili och selleri. Skär salamin i fina bitar. Skär köttet i mindre tärningar.

2. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kött och korv. Häll över alltsammans tillsammans med vätskan i en annan form och fräs istället lök, vitlök och chili i grytan tills löken har blivit mjuk. Tillsätt selleri och morot och bryn blandningen på hög värme i ett par minuter.

3. Häll tillbaka kött- och korvblandningen och all vätska i grytan
tillsammans med vin, vatten, krossade tomater, fond, oregano samt salt och peppar.

4. Koka upp, skumma av grytan och fortsätt att koka på medelvärme med locket på glänt i cirka 2 ½ timmar. Rör om då och då under tiden. Ta av bolognesen från värmen och låt den kallna helt – gärna över natten. Koka därefter upp bolognesen igen, smaka av med salt och peppar och låt koka i cirka 1 timme till.

Servering

Servera tillsammans med nykokt pasta och pecorino eller parmesan.

 

Recept: Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson
Receptet tagit ur boken: Allt i en gryta – Bonnier Fakta
Betyg
15 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
2 tim 10 min

Vintips till maten

Selvarossa Riserva

Selvarossa Riserva

179 kr

Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

spaghetti med linsbolognese
30 min

Spaghetti med linsbolognese

Den italienska klassikern spaghetti bolognese i vegetarisk tappning med linser istället för kött. Fungerar både till vardag och fest!