Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Catarinatårta Sveriges mästerkock

Underbar tårta av Sveriges mästerkock 2016 Catarina König med citronbottnar, passionscurd, hallonmousse och vit chokladfrosting. Söt och syrlig på samma gång.

Ingredienser

Citrontårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 citron, zest
smör, till formen
mjöl, till formen
Passionscurd
6 passionsfrukter
1 citron
0,75 dl socker
1 msk maizena
2 äggulor
1 ägg
50 g smör
Hallonmousse
2,5 dl hallon (helst frysta)
3 gelatinblad
100 g färskost
0,75 dl florsocker
2 dl vispad grädde
Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
250-300 g smör, rumstempererat
300 g färskost
4 dl florsocker
2 krm röd karamellfärg
Dekoration
vita sockerpärlor
rosa sockerpärlor

Gör så här

Botten

1. Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme (inte varmluft).


2. Smöra och bröa två springformar, 20 cm i diameter (jag använder mig av vetemjöl när jag bröar bakformar. Detta för att slippa grova bitar från ströbröd i en så spröd kaka).


3. Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölblandningen.


4. Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitaktigt och fluffigt vänder du försiktigt ner mjölblandningen och citronzest med slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet.


5. Häll upp den fluffiga smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen i 25-35 min. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri, är botten klar. Låt svalna. Stjälp upp bottnarna när dem fått svalnat lite.

Passionscurd

6. Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 0,75 dl socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem.


7. Vispa i ägget, äggulor och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den.


8. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret så den blir alldeles blank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna.

Hallonmousse

9. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att köra med en sked fram och tillbaks i silen.


10. Blötlägg gelatinbladen.


11. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke.


12. Smält gelatinbladen i en tredjedel av hallonpurén och tillsätt resten av hallonpurén i färskostblandningen.


13. När gelatin och hallonblandningen är ljummen tillsätt den också i färskostsmeten. Vänd till sist försiktigt i vispad grädde i hallon- och färskostsmeten. Ställ in i kylen och låt den stelna till en mousse.

Vit chokladfrosting

14. Smält 200 g vit choklad över vattenbad. Låt svalna. Vispa kraftigt i rumstempererat smör portionsvis. Relativt små bitar. Se till att smöret verkligen är rumstempererat helt.


15. Vispa samman florsocker och färskost i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt lite hastigt.


16. Dela upp smeten i två skålar och färga den ena skålens frosting med lite röd karamellfärg. (Ytterst lite, den ska bara bli rosa).


17. Montera tårtan.


18. Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten till två delar med en lång typ filékniv. Se till att försöka få bottnarna lika tjocka och jämna.


19. Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt. Lägg på nästa botten. Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt och fint lager och lägg på nästa botten. Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.


20. Känn efter på tårtan att den känns jämn. Jämna till den med handflatorna om den känns lite ojämn. Det är viktigt att den är helt jämn innan frostingen stryks på. Täck tårtan med ett jämnt lager utav den gulvita frostingen med en tårtspatel. Dra med en räfflad tårtskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan. Detta gör att det blir snygga spår i frostingen.


21. Fyll en spritser med varannat med rosa och gulvit frosting. Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan. Spritsa rosor som täcker hela ytan och avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor samt rosa lite mindre pärlor. Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

 

Recept och foto är hämtat från Catarina Königs kokbok Varje dag är en fest (Bonnier Fakta)
Foto: Frida Wismar
Betyg
1 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.