Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Dansk fleskestej med rödkål

En dansk klassiker till söndagsmiddagen i Tina Nordströms tappning. Serveras gärna med ett mjukt, fruktigt rött vin. En maträtt där orientaliska kryddor och varma smaker får vara i centrum. Servera med ett rött som har lite struktur.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

ca 1 ½ kg fläskstek på ben med svål
2–3 msk salt
3–4 dl vatten
2 skalade morötter, i grova bitar
2 äpplen i grova bitar
1 gul lök, i grova bitar
1 citron, tvättad och skuren i grova bitar
Sås
6 dl steksky från steken
2 msk smör
1 ½ msk vetemjöl
1 msk japansk soja
1 msk vinbärsgelé
salt och vitpeppar ur kvarn
ev 3–4 msk vispgrädde
Rödkål
1 kg rödkål, fint strimlad
2 rödlökar, strimlade
2 äpplen, i grova bitar
2–3 msk ankfett eller smör
4 dl rödvin
1 ½ dl rödvinsvinäger
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
1 ½ tsk malen ingefära
2 lagerblad
10 kryddnejlikor
5–8 kryddpepparkorn
salt och svartpeppar ur kvarn

Gör så här

1. Fräs kål, lök och äpple till rödkålen i fett tills det mjuknar.

2. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sjud sedan under lock i cirka 10 minuter.

3. Ta av locket och låt kålen småputtra i ytterligare 30–35 minuter, tills den är helt mör och vätskan har kokat in och blivit lätt simmig.

4. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm ugnen till 130 grader.

6. Skåra eller »rista« svålen en bit ner i fettkappan.

7. Gnid in köttet och svålen generöst med salt, det ska tränga in i skårorna.

8. Lägg köttet med svålen nedåt i en ugnsform.

9. Häll på vatten så det täcker botten.

10. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills svålen är mjuk.

11. Ta ut steken och vänd på den så att svålen hamnar uppåt. Salta och peppra.

12. Ställ in steken i ugnen igen och höj temperaturen till 175 grader.

13. Lägg morot, äpple, lök och citron i formen.

14. Stick in en termometer i köttet och stek tills innertemperaturen är 65 grader, det tar 50–60 minuter.

15. Fyll på med vatten under stekningen om det börjar bli torrt; det behövs till den goda stekskyn. När steken är klar, häll av och spara stekskyn till såsen.

16. Höj ugnsvärmen till 250 grader och grill. Ställ in formen och låt svålen »puffa upp« och bli knaprig, det tar några minuter. Vrid på formen i ugnen under tiden så att köttet blir jämnt stekt, men var försiktig och passa noga så det inte blir bränt. Här krävs full koncentration för ett perfekt resultat!

17. Ta ut formen och mät upp stekskyn till cirka 6 dl, tillsätt vatten om skyn inte räcker.

18. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Vispa till en jämn redning och tillsätt stekskyn.

19. Låt såsen sjuda i några minuter och smaka sedan av med soja, vinbärsgelé och lite vitpeppar.

20. Var försiktig med saltet – stekskyn är salt nog som den är. Såsen ska vara tunn och mer som en smaksättare, inte det minsta stabbig! Den som vill kan tillsätta 3–4 msk grädde i såsen.

21. Servera köttet i skivor med såsen och rödkålen.

Recept och foto är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas kök : grunderna, genvägarna och mina bästa recept (Bonnier Fakta)
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.