Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Flankstek med chimichurri

Flanksteken är en mager nötköttsdel som passar perfekt att grilla, men den behöver grillas snabbt för att den ska behålla sin saftighet. I detta recept serverar Tina flankstek med chimichurri och yoghurt med mozarella, dill och chiligurka. Ett rött vin med fruktig stil matchar chimichurrins fräscha och kryddiga smaker på ett utmärkt sätt.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

2 flankstekar à ca 400 g
2 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar ur kvarn

Chimichurri:
2-3 msk olivolja
2 tsk malen spiskummin
3 tsk paprikapulver
2 tsk rökt paprikapulver
1 knippe hackad persilja
1 knippe hackad färsk oregano
river skal och saft från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
salt

Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka
3 dl tjock yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 påsar mozzarella à 125 g
1 tsk sambal olek
1 ask dill (ca 30 g)
1/2 citron
2 msk olivolja

Gör så här

Chimichurri:

1. Blanda olivolja, kryddor, persilja och oregano.


2. Tillsätt citronskal, vitlök och pressad citron.
Blanda och salta efter smak.

Yoghurt med mozzarella, dill och chiligurka

3. Skeda upp yoghurten på en tallrik.


4. Riv gurkan grovt på rivjärn och blanda den med salt. Låt rinna av i ett durkslag. Smaka på gurkan, är den för salt är det bara
att skölja av den lite. Krama ur och blanda gurkrivet med sambal oelek.


5. Lägg gurkan på yoghurten. Bryt över mozzarellan.
Pressa citronen över och ringla olivolja på toppen. Avsluta med dillkvistar

Flanksteken:

6. Gnid in köttet med olivolja, salt och svartpeppar. Grilla det på hög värme i 2–3 minuter på varje sida. Låt vila i 2–3 minuter.


7. Pensla köttet med chimichurri och skär det i skivor.

Servering

Servera köttet tillsammans med yoghurten och eventuellt en grönsallad och bröd, eller en färskpotatissallad.

Tina tipsar

På vintern kan du prova att snabbt ge den rumsvarma flanksteken lite stekyta i en stekpanna och sedan steka den i 200 graders ugnsvärme tills den har en innertemperatur på 57 grader. Det tar 10–12 minuter beroende på hur tjock flanksteken är.

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas sommar (Bonnier Fakta)
Foto: Charlie Drevstam
Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER