Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Empanadas

Underbara matiga tapas som är fyllda med het köttfärs och salta komponenter och som oliver och fetaost. Lika goda att göra på vegetariskt "köttfärs" som på nötfärs. Testa gärna ett glas kryddigt och fruktigt rött till dessa matiga munsbitar.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

Deg: 
6 dl vetemjöl
1 dl mjölk
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
Salt

500 g köttfärs

2 små gullökar
2 tsk spiskummin
1 msk oregano
2 tsk chiliflakes
1 dl rödvin
1 nypa strösocker
Smör och olivolja till stekning
salt och svartpeppar

En näve gröna oliver
1/2 pkt fetaost

Gör så här

Fyllning

1. Skala och hacka lök och och stek genomskinlig i rikligt med smör och olivolja.

2. Tillsätt och bryn köttfärsen.

3. Häll i tomatpuré, spiskummin och chiliflakes. Låt fräsa en stund.

4. Tillsätt vinet, en klyfta vitlök och oregano. Låt stå tills vinet kokat in.

5. Smaka av köttfärssåsen med salt, nymalen svartpeppar och en nypa socker.

6. Ställ köttfärsen åt sidan och låt svalna innan du monterar pirogerna.

Deg

7. Sätt ugnen på 175°.

8. Blanda ingredienserna till degen i en bunke och arbeta fram en smidig deg.

9. Dela upp degen i 12 bitar. Rulla till bollar och kavla ut till runda plattor (ca 12 cm i diameter).

10. Grovhacka oliverna och smula fetaosten.

11. Fördela färs, fetaost och olivhack på ena halvan plattorna. Se till så att du sparar en ram runt fyllningen.

12. Vik över till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel.

13. Lägg halvmånarna på bakpappersklädd plåt.

14. Pensla halvmånespirogerna med uppvispat ägg, baka i mitten av ugnen i ca 25 min.

Recept: Viva Vin och Mat
Betyg
10 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER