Louis Bouillot Les Lavots Grand Terroirs, 2017
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
Hummus är ett utsökt tillbehör till grillad fisk, halloumi och kött eller som dipp till grönsaksstavar. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med det är helt klart värt det. Till tomatsallad med hummus passar ett fruktigt vitt vin perfekt - eller härliga bubblor.
2 port om det serveras som lunch/middag
4 port om det serveras som tilltugg
Extra len Hummus
1 burk/tetra kikärtor ca 300 gram avrunnen vikt
Ca 6 msk olivolja av god kvalité
Saften från en halv citron
1-2 msk tahini
1 tsk spiskummin
(1 tsk sumac)
En skvätt vatten
Salt
Färgglad tomatsallad
Ca 500 g tomater i olika färger
1 liten färsk rödlök eller en halv vanlig
1 halv stor gurka eller 4- 5 st minigurkor
Färsk mynta och persilja efter smak
en skvätt olivolja
en skvätt vitvinsvinäger
örtsalt
nymald svartpeppar
Tillbehör
4 pitabröd
1. Skölj av kikärtorna i ett durkslag. Lägg dem på en ren och torr kökshandduk eller på hushållspapper som inte luddar och gnid dem mot handduken till dess att en hel del skal försvinner. Om inte alla skal försvinner genom att gnida kikärtorna i en kökshandduk kan man lätt ”ploppa” ur kikärtorna ur sitt skal. Släng skalen åt sidan.
2. Lägg över de skalade kikärtorna i din matberedare eller mixer.
3. Mixa kikärtorna och övriga ingredienser till hummusen slätt i en matberedare eller mixer.
4. Smaka av om det behövs mer salt, citron eller spiskummin. Späd eventuellt med vatten eller mer olja till önskad konsistens.
5. Häll upp i en skål och ringla över lite mer olivolja samt pudra över lite sumac om du har det hemma.
6. Skölj grönsakerna och örterna.
7. Skiva tomaterna och lägg på ett stort fat.
8. Hacka gurkan, rödlöken och örterna. Lägg i en liten skål och slå över olivolja, vitvinsvinäger, örtsalt och nymald peppar. Blanda runt och smaka av. Lägg sedan detta ovanpå tomaterna precis innan servering.
9. Sätt ugnen på 250 grader. Skär pitabröden i remsor och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg.
10. Servera varma tillsammans med hummusen och tomatsalladen.
Tips: I receptet använder vi kryddan sumac, en krydda från mellanöstern som ger en fin syrlighet till maten och har en vacker röd färg. Skulle du inte hitta sumac kan du använda lite mer citronsaft i receptet istället.
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
99 kr
Ekologisk klassiker i frisk och fruktig stil till ett riktigt bra pris. Druvan Verdicchio - som...
En modern twist på adventsminglet - servera omåttligt populära pinsa med olika toppings.
Finns det något godare att servera som mingelmat? Här är ett grundrecept på pinsa-degen.