Periquita White box
229 kr
Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
I denna fiskgratäng samsas både lax, torsk och räkor samt ett ljuvligt krämigt mos och en vitvinssås. Comfort food på högsta nivå. Vi tycker att denna rätt är underbart god, gärna tillsammans med lite lättkokta grönsaker som till exempel ärtor eller vid säsong sockerärtor. Som vin till denna fiskgratäng föreslår vi ett fylligt vitt vin med frisk syra som matchar den matiga rättens struktur och friskar upp mellan tuggorna.
300 g lax, i 2×2 cm kuber
300 g torsk, i 2×2 cm kuber
100 g skalade räkor
Potatismos:
1 kg potatis av mjölig sort
1-1,5 dl mjölk eller gräddmjölk
3 msk smör
1 äggula
salt och peppar
Sås:
2 dl grädde
1 dl mjölk
1,5 dl vitt vin
2 msk mjöl
2 msk koncentrerad skaldjursfond eller hummerfond (eller 1 st buljongtärning)
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk råsocker
1 msk smör
salt och vitpeppar
Tillbehör:
Dill till garnering
Valfria grönsaker till exempel sockerärtor
1. Skala potatisen, dela större potatisar och koka mjuk i vatten med salt, känn med sticka. Häll genast bort vattnet genom ett durkslag och låt ånga av ordentligt.
2. Stöt eller vispa moset hastigt, tillsätt mjölk (gärna varm) och smör. Smaka av med salt och peppar,och rör i en äggula.
3. Tips för ett bra mos: Använd helst en mjölig potatissort och undvik färskpotatis med mycket stärkelse. Mixa/vispa inte för kraftigt i moset med risk för att det blir klistrigt. Det gör inget om det är lite bitar kvar.
Vill du ha ett helt slätt mos är det i så fall bättre att först pressa potatisen genom en potatispress och därefter röra ned mjölk/grädde. Mjölken/grädden får gärna vara varm innan den tillsätts i moset. Mängden tillsatt vätska kan behöva anpassas beroende på hur mycket vatten det är kvar.
För mycket vatten kvar ger ett blaskigt mos och det gäller att koka potatisen mjuk men inte så länge så att det är onödigt mycket vatten i potatisen. För att undvika detta, koka ganska stora bitar av potatis och känn med sticka. Häll bort vattnet genom durkslag direkt medan potatisen är het, så att så mycket vatten som möjligt hinner ånga av.
4. Koka ner vinet i en kastrull tills hälften av vätskan återstår. Vispa ut mjölet i grädden och mjölken och häll ned i kastrullen.
5. Tillsätt fond, socker, och cayennepeppar. Låt småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör i en klick smör.
6. Sätt på ugnen, ca 225 grader.
7. Spritsa/klicka moset som en krans längs kanten i en smord form eller portionsformar.
8. Gratinera moset högt i ugnen i ca 5 minuter så att topparna på moset får lite färg. Salta och peppra fiskkuberna något och fördela i botten på formen/formarna.
9. Häll över såsen. Sänk ugnsvärmen till ca 175 grader och gratinera i ca 20 minuter i 175 graders ugnsvärme i mitten av ugnen. Toppa med skalade räkor och dill vid servering.
Tips! Servera fiskgratängen i vackra enportionsformar så att var och en får en egen liten gratäng för att få till en extra festlig känsla.
229 kr
Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
Vällagad mat behöver inte ta lång tid. Den här supersmarriga laxgrytan gör du på bara 15 minuter.
På runt 30 minuter har du en vällagad och balanserad laxrätt. Den är förvisso från en kokbok om vardagsmat men vi tycker den passar lika bra en helgkväll.