Laxgryta med dill
Krämig fiskgryta som du kan laga med fryst eller färsk lax, se bara till att tina laxen innan tillagning. I receptet har vi valt att använda fryst dill då den ger lite mustigare smak. Använder du färsk dill kan du behöva öka på mängden något. Servera med ett fylligt vitt vin med hög syra. Fylligheten i vinet balanserar laxens feta kött och syran i vinet funkar fint tillsammans med syrligheten från crème fraiche och citron!
Ingredienser
ca 600 g färsk eller 4 st 150 g portionsbitar lax
1 burk crème fraiche
2 rågade msk fryst dill
1 buljongtärning (grönsaks- eller fiskbuljong)
1 msk färskpressad citron
ca ½ tsk nymalen svartpeppar + ev. lite salt
Tillbehör
potatis
citronklyftor
sallad
Gör så här
1. Koka potatisen.
2. Skär laxen i ca 3x3cm stora tärningar.
3. Häll i crème fraiche i en kastrull eller gryta och värm den på medelvärme. Smula i buljongtärningen, tillsätt den frysta dillen och låt sjuda i ca 5 min.
4. Lägg i laxen och låt sjuda i ytterligare 5-10 min, tills laxen delar sig något och inte är rå inuti.
5. Tillsätt nymalen svartpeppar en citronskiva och några färska dillkvistar strax innan servering.
6. Servera med kokt potatis och gärna en enkel sallad (grönsallad tomat+ lite vinägrett).