Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Mjukbakad lax med grönsaker i enkel cidersmörsås

På runt 30 minuter har du en vällagad och balanserad laxrätt. Den är förvisso från en kokbok om vardagsmat men vi tycker den passar lika bra en helgkväll. Till denna laxrätt tycker vi att ett fruktigt och friskt vitt passar bra till att möta laxens textur. Vinets pigga syra och fruktighet möter upp den underbara cidersmörsåsen i perfekt harmoni.

Vintips till receptet
209 kr

Ingredienser

4 laxfiléer à 150 g
olivolja
salt
150 g sockerärtor
150 g morot
150 g vitkål
300 g kokt potatis
cidersmörsås
4 dl kycklingbuljong
(eller annan valfri god
buljong)
1 msk äppelcidervinäger
½ dl äppelcider
75 g smör

Gör så här

1. Värm ugnen till 100 °C.

2. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och salta dem.

3. Ugnsbaka i ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 45 °C.

4. Finstrimla grönsakerna och dela de kokta potatisarna.

5. Häll buljong, vinäger och äppelcider i en kastrull och låt det koka upp.

6. Koka i ca 5 minuter tills ca 3 dl återstår.

7. Mixa eller vispa ner smöret och lägg därefter ner grönsakerna och potatisen.

8. Låt det puttra i ett par minuter och smaka av med salt.

9. Servera direkt med den bakade laxen.

Receptet  är hämtat ur kokboken Fredagskockens bästa vardagsmat på 20, 30 eller 40 minuter
Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER