Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Friterade oliver

Friterade, fyllda gröna oliver blir ett riktigt lyxigt snacks eller del av tapasmiddagen. Se till att ha goda kvalitetsoliver men variera gärna fyllningen på oliverna med chili, citron och pimento. Perfekt till ett fruktigt bubbel!

Vintips till receptet
149 kr

Ingredienser

1 dl ströbröd (gärna hemgjort!)
1/2 dl finriven parmesan
1 ägg
1 dl vetemjöl
rikligt med frityrolja
200 g fyllda gröna oliver

Gör så här

1. Blanda ströbröd och parmesan i en djup skål. Häll mjölet i en annan skål och vispa försiktigt upp ägget med en gaffel i en tredje skål.

2. Värm upp frityrolja till cirka 180 grader i en kastrull med höga kanter. (Ha kastrullocket i närheten, och om oljan skulle fatta
eld – lägg genast locket på kastrullen och stäng av plattan. Och ha inte köksfläkten igång.) Använd kökstermometer för att kolla temperaturen. Lägg alternativt i en liten bit vitt bröd – när brödet blir gyllenbrunt på cirka 30 sekunder är temperaturen rätt.

3. Doppa oliverna i mjöl, i ägg och slutligen i ströbrödet. Fritera 6–8 oliver åt gången tills de är gyllenbruna. Låt svalna lite på dubbelt hushållspapper. Servera oliverna rumstempererade.

Servering

Servera oliverna rumstempererade som tilltugg eller som en del av en charkbricka.

Receptet är hämtat ur Lisa Lemkes kokbok Lisa på landet. (Bonnier Fakta)
Foto: Magnus Carlsson
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
10 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

"Imponerande" rosényhet
Torrt och krispigt roséfynd - finns nu att beställa!

LÄS MER