Aperitivo – fyra goda recept
Fixa en riktigt smarrig aperitivo hemma! Vad sägs om kokt kronärtskocka med citronmajonnäs, parmastekta sparrisar, minibruschetta och piadina med fänkålssalami och buffelmozzarella? Kallt bubbel kommer sitta som en smäck!



Ingredienser
Kokt kronärtskocka med citronmajonnäs
2 kronärtskockor
2 vitlöksklyftor
1 ½ liter vatten
4 citronskivor
5 timjankvistar
1 tsk salt
Citronmajonnäs
1 ½ dl majonnäs
1 citron
Parmastekta sparrisar
8 gröna sparrisar
4 skivor parmaskinka
olivolja
Minibruschetta
8 skivor baguette (ca 1/3)
250 g cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
2 msk finstrimlad basilika
olivolja, salt och svartpeppar
Piadina med fänkålssalami och buffelmozzarella
4 piadinabröd eller små tortillabröd
200 g buffelmozzarella
8 skivor fänkålssalami
25 g ruccola
Gör så här
Kokt kronärtskocka med citronmajonnäs
1. Dela kronärtskockorna på hälften och lägg dem i en stor kastrull. Häll på vattnet.
2. Krossa vitlöksklyftorna och lägg ner de tillsammans med citron, timjan och salt. Sätt på ett lock, koka upp och sjud i ca 15 minuter tills kronärtskocksbotten är mjuk.
3. Låt skockorna svalna, minst 3 minuter, i lagen.
Citronmajonnäs
4. Finriv det yttersta skalet från citronen och blanda med majonnäsen.
5. Servera majonnäsen till kronärtskockan.
Parmastekta sparrisar
6. Dela skinkskivorna på hälften och rulla in sparrisarna i skinkskivorna.
7. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek rullarna i lite olivolja några minuter runt om tills skinkan är knaprig och sparrisen al dente.
Tips!
8. Är sparrisarna väldigt tjocka kan du ugnsbaka dem i några minuter på 100 C.
Minibruschetta
9. Halvera tomaterna och finhacka vitlöken.
10. Värm en sauteuse eller en vid kastrull med lite olivolja i. Häll ner tomaterna och vitlöken och fräs i ca 5 minuter till en fin kompott. Smaka av med salt och svartpeppar.
11. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur. Stek brödskivorna ett par minuter på varje sida till en frasig yta.
12. Toppa bröden med tomatkompotten och basilikan.
Piadina med fänkålssalami och buffelmozzarella
13. Häll av mozzarellan och dela den i 8 bitar. Låt den torka upp lite på ett dubbelvikt hushållspapper.
14. Lägg ut bröden och lägg salamiskivor, ruccola och mozzarellan på ena halvan av bröden. Vik sedan över den andra halvan.
15. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek den i rikligt med olivolja ett par minuter på varje sida tills brödet är frasigt.
Tips!
16. Servera också gärna lite oliver och chark till din aperitivo.