Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Friterade torskbollar

Ljuvliga tapas som passar perfekt att servera till ett glas rosé med frisk syra. Vi doppar dessa torskbollar i citronmajonnäs och njuter!

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

ca 500 g torsk (färsk eller fryst)
1 msk citronsaft
1 krm salt

2 kokta potatisar
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 näve färsk persilja
1 msk citronsaft
(färsk chili efter smak)
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 ägg
3/4 dl vetemjöl
2 dl ströbröd el panko
olja att fritera i

Tillbehör
Citromajonnäs/
Ramslöksmajonnäs

Gör såhär

1. Tina fisken om du använder fryst.

2. Skala och koka potatisarna i saltat vatten. Låt svalna och pressa sedan potatisen.

3. Sjud den tinade fisken i 3 dl vatten, salt och en skvätt citronsaft tills torsken är klar. Låt rinna av.

4. Hacka lök, vitlök, chili och persilja. Finhacka fisken. Blanda fisk, potatis, lök, vitlök, persilja, citron, (chili) och äggula (spara äggvitan). Strö över mjölet och blanda ner i smeten. Vispa äggvitan med saltet till ett hårt skum och vänd sedan ned i fisksmeten.

5. Forma till bollar små bollar och rulla i ströbröd. Låt stå kallt i minst en timme men ta ut en stund ur kylskåpet innan friteringen.

6. Hetta upp oljan till 180 grader i en djup tjockbottnad gryta och fritera bollarna några i taget tills de blivit gyllene (cirka 4 minuter). Låt rinna av och servera med hemslagen majonnäs som du smaksatt med citron eller ramslök.

Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Mat
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER