Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Friterade torskbollar

Ljuvliga tapas som passar perfekt att servera till ett glas rosécava med frisk syra. Vi doppar dessa torskbollar i citronmajonnäs och njuter!

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

ca 500 g torsk (färsk eller fryst)
1 msk citronsaft
1 krm salt

2 kokta potatisar
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 näve färsk persilja
1 msk citronsaft
(färsk chili efter smak)
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 ägg
3/4 dl vetemjöl
2 dl ströbröd el panko
olja att fritera i

Tillbehör
Citromajonnäs/
Ramslöksmajonnäs

Gör såhär

1. Tina fisken om du använder fryst.

2. Skala och koka potatisarna i saltat vatten. Låt svalna och pressa sedan potatisen.

3. Sjud den tinade fisken i 3 dl vatten, salt och en skvätt citronsaft tills torsken är klar. Låt rinna av.

4. Hacka lök, vitlök, chili och persilja. Finhacka fisken. Blanda fisk, potatis, lök, vitlök, persilja, citron, (chili) och äggula (spara äggvitan). Strö över mjölet och blanda ner i smeten. Vispa äggvitan med saltet till ett hårt skum och vänd sedan ned i fisksmeten.

5. Forma till bollar små bollar och rulla i ströbröd. Låt stå kallt i minst en timme men ta ut en stund ur kylskåpet innan friteringen.

6. Hetta upp oljan till 180 grader i en djup tjockbottnad gryta och fritera bollarna några i taget tills de blivit gyllene (cirka 4 minuter). Låt rinna av och servera med hemslagen majonnäs som du smaksatt med citron eller ramslök.

Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Mat
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.