Gravad lax med citron och ingefära
Att grava egen lax är en spännande process där man verkligen kan smaksätta hur man vill. Du kan förbereda laxen några veckor i förväg och sedan förvara den i frysen och låta den tina över natten i kylskåpet för att plocka fram till buffén eller midsommarbordet. Men varför bara äta det då? Det är ju gott jämt! Vinvalet till denna gravade lax blir ett fruktigt vin som ger lite samma munkänsla som den lite oljiga laxen, vinet har också en frisk syra vilket går fint ihop med citron och ingefära.
Ingredienser
Ca 4 portioner eller 6 portioner på buffé
500 g färsk laxfilé med skinn
2 msk strösocker
2 msk salt
3 ekologiska citroner (det yttersta gula skalet)
30 g ingefära
Gör så här
1. Skölj laxen i vatten och torka av den med hushållspapper.
2. Tvätta två av citronerna och riv av det yttersta gula skalet på dem.
3. Skala och finriv ingefäran.
4. Tillsätt citronskal och ingefära till socker och saltblandningen och blanda om ordentligt.
5. Klappa in socker och saltblandningen över hela laxen även på skinnsidan.
6. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar och pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsarna och förslut dem.
7. Lägg laxen på ett fat och lägg ytterligare ett fat som täcker laxen över den.
8. Ställ en tyngd på det översta fatet t.ex. en mortel eller en skål med vatten. Ställ in laxen i kylskåpet. Vänd på laxen och placera den under press igen, morgon och kväll i 1,5-2 dygn.
9. Ta ut laxen ur påsarna och torka av den helt. Tvätta den sista citronen och riv över skalet över laxen.
10. Skär laxen i tunna skivor och servera till midsommarbordet eller som en egen rätt.