Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Gravad lax med citron och ingefära

Att grava egen lax är en spännande process där man verkligen kan smaksätta hur man vill. Du kan förbereda laxen några veckor i förväg och sedan förvara den i frysen och låta den tina över natten i kylskåpet för att plocka fram till buffén eller midsommarbordet. Men varför bara äta det då? Det är ju gott jämt! Vinvalet till denna gravade lax blir ett fruktigt vin som ger lite samma munkänsla som den lite oljiga laxen, vinet har också en frisk syra vilket går fint ihop med citron och ingefära.

Vintips till receptet
197 kr

Ingredienser

Ca 4 portioner eller 6 portioner på buffé
500 g färsk laxfilé med skinn
2 msk strösocker
2 msk salt
3 ekologiska citroner (det yttersta gula skalet)
30 g ingefära

Gör så här

1. Skölj laxen i vatten och torka av den med hushållspapper.

2. Tvätta två av citronerna och riv av det yttersta gula skalet på dem.

3. Skala och finriv ingefäran.

4. Tillsätt citronskal och ingefära till socker och saltblandningen och blanda om ordentligt.

5. Klappa in socker och saltblandningen över hela laxen även på skinnsidan.

6. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar och pressa ut så mycket luft som möjligt ur påsarna och förslut dem.

7. Lägg laxen på ett fat och lägg ytterligare ett fat som täcker laxen över den.

8. Ställ en tyngd på det översta fatet t.ex. en mortel eller en skål med vatten. Ställ in laxen i kylskåpet. Vänd på laxen och placera den under press igen, morgon och kväll i 1,5-2 dygn.

9. Ta ut laxen ur påsarna och torka av den helt. Tvätta den sista citronen och riv över skalet över laxen.

10. Skär laxen i tunna skivor och servera till midsommarbordet eller som en egen rätt.

Recept och foto: Malin Randeniye
Betyg
0 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.