Citrongravad lax med aioli och rostad potatis
Gravad lax är en god svensk klassiker och i denna variant där den är smaksatt med citron blir det en riktigt fräsch sommarrätt. Eftersom gravad lax har en oljig struktur passar rätten perfekt tillsammans med ett fruktigt vitt vin med frisk syra där syran även möter upp citronen harmoniskt.
Ingredienser
Tid: 2 dygn för laxen
ca 10 bufféeportioner lax
Potatis och aioli är beräknat för
4 personer till en middag
Ingredienser
1 kg laxfilé med skinn (kan också vara två lika stora bitar på vardera 500 g)
1 dl socker
1/2 dl salt
1 citron
1 kruka dill
1 msk nymald svartpeppar
2 dl majonäs
2 vitlöksklyftor
800 g nypotatis (gärna små)
Oliv- eller rapsolja
Flingsalt
Gör så här
1. Dela laxen i två bitar. Finhacka dillen. Blanda socker, salt och svartpeppar i en skål. Gnid in laxsidorna med blandningen. Riv över citronskal och pressa över juicen. Avsluta med att strö över den hackade dillen.
2. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg allt i en plastpåse och grava i kylskåpet i 2 dygn. Vänd några gånger under tiden. Ta ut laxen och torka av. Skär upp i tunna skivor.
3. Blanda majonnäs med pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Tvätta och borsta potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Lägg sedan över i en ugnsform, ringla över olja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 15 minuter eller tills potatisen är färdig. Tiden varierar beroende på storleken på potatisen.
4. Servera som del av en buffé eller som en god middag.
Planerar du en fest i sommar och behöver lite inspiration – läs vår sommarfestguide!
Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall