Grillad halloumisallad med aubergine och basilika
En somrig sallad som tack vare grillade grönsaker och matevete blir både mättande och god. I salladen hittar vi friska toner från citron och äpple som möter de gillade smaker från zucchini, aubergine och halloumi i en härlig smakexplosion. Till den här somriga middagen blir vinvalet såklart ett krispigt rosévin. Vinets friska syra möts upp och balanseras av äpplet och citronen, och vinets fruktighet lockar fram sötman i äpple och körsbärstomaterna. Vinet har en ganska lätt kropp vilket fungerar bra till just lättare och fräschare rätter som sallad.



Ingredienser
200g halloumi
1 zucchini
1 aubergine
3 dl matvete
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 citron
3 msk olivolja
1 grönt äpple
200g ruccola
200g körsbärstomater
1 kruka basilika
salt
peppar
Gör så här
1. Koka upp 5 dl vatten tillsammans med buljongtärningen.
2. Tillsätt matvetet, rör om och låt småkoka på låg värme under lock i ca 10-12 minuter.
3. Häll av vattnet och smaka upp matvetet med rivet citronskal, citronsaft och olivolja.
4. Skiva zucchini och aubergine i centimetertjocka skivor på längden.
5. Salta skivorna lätt för att dra ut lite vätska. Låt ligga i 5-10 minuter.
6. Pensla med olivolja och grilla på hög värme.
7. Dela halloumin och olja lätt.
8. Grilla halloumin hel på medelvärme och skiva sedan upp i lagom bitar.
9. Dela körsbärstomaterna och skiva äpplet tunt. Riv basilika grovt och lägg upp alla ingredienser på fat och dressa med olivolja och citron.
10. Smaka av med salt och svartpeppar.