Halloumirårakor med syrad rödlök och basilikakräm
Dessa rårakor med lite riven halloumi i blir de extra mättande och får en god sälta, servera med syrlig rödlök och en len basilikakräm. Till dessa rårakor passar det väldigt bra med ett glas frisk och fruktigt rieslingvin. Den lena krämen passar det lena vinets struktur och vinets friska syra möter upp den syrade löken.
Ingredienser
4-6 portioner (förrätt)
Halloumirårakor
4 portioner
200 gram halloumi
ca 500 gram potatis
(en liten nypa salt)
rikligt med smör och olja att steka i
Basilikakräm
ca 2,5 dl Turkisk yoghurt
1 mogen avokado
1 kruka basilika
0,5 msk olivolja
saften från 1/2 citron
salt/örtsalt
Syrad rödlök
(Löken görs med fördel dagen innan servering).
1 stor rödlök
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
Gör så här
Syrad rödlök
1. Skär rödlöken i så tunna skivor du kan.
2. Koka upp ättikssprit, socker och vatten, rör om så att allt socker löses.
3. Ta bort från värmen och lägg ner rödlöken i lagen.
4. Låt svalna helt och ställ sedan kallt.
Basilikakräm
5. Mixa avokado, basilika, yoghurt och olivolja med en stavmixer.
6. Smaka av med salt/örtsalt och citronsaft.
7. Ställt kallt fram till servering.
Halloumirårakorna
8. Värm ugnen till 125 grader.
9. Riv halloumi och potatis på ett rivjärn och blanda samman i en bunke. Extra salt brukar inte behövas då halloumin är så salt.
10. Hetta upp en panna med rikligt med smör och olja.
11. Lägg i smeten efter önskad storlek och platta till med en stekspade.
Tips
12. Det är lättare att steka ganska små rårakor och ett trevligare sätt att servera på om det är till en förrätt.
13. Stek rårakorna på medelhög värme tills de har fått fin färg och verkar klara.
14. Lägg de färdiga rårakorna i en form/på en plåt i ugnen medan du steker färdigt de andra.
15. Servera rårakorna varma med basilikakrämen, syrad rödlök och lite nymald svartpeppar.