Grön ärtsoppa med räkor
Mixad soppa tillsammans och mousserande vin är en kombination skriven i stjärnorna. Vinets mousserande kropp tillsammans med den mixade soppans struktur är verkligen en fullträff. Till grön ärtsoppa med räkor och grillat bröd fyllt med färskost väljer vi ett glas vitt, som är utmärkt till ärtsoppan.





Ingredienser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk grönsaksfond
8 dl vatten
600 g gröna ärtor (frysta)
1 dl grädde (valfri fetthalt)
1 krm mynta
200 g skalade räkor
8 skivor bröd (gärna surdegsbröd)
150 g färskost
1 röd paprika
Salt
Peppar
Oliv- eller rapsolja
Gör så här
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja på medelhög värme utan att löken får färg. Blanda i vatten och grönsaksfond. Koka ca 10 minuter.
2. Lägg i ärtorna och låt allt koka upp och sjud sedan ca 5 minuter. Mixa med en stavmixer. Tillsätt grädde och låt allt bli varmt. Smaka av med mynta, salt och peppar.
3. Bred färskost på brödskivorna, lägg en skiva paprika på ena brödet och placera en brödskiva ovanpå (lägg gärna med lite färska örter om du har det hemma). Gratinera i en smörgåsgrill eller ett våffeljärn. Dela i trekanter.
Servera soppan med räkor och varm toast. Toppa gärna med färsk timjan.
Tips! Denna gröna ärtsoppa med räkor passar även bra att servera som förrätt på till exempel en buffé. Servera den då gärna i små glas.