Grönsakspytt med fårostcrème, senaps- och honungsdressing
En färgglad vegetarisk pytt med mycket smak. Lika god som egen rätt eller som tillbehör till exempel en lammstek. På tallriken samlas många smaker från olika sorters rotfrukter till dessa vill vi välja ett fruktigt vin. Fårost som är en syrlig ost är en riktig kompis med vin som har en hög syra - därför blir vinvalet ett fruktigt vin med pigg syra.





Ingredienser
Pytt:
ca 600 g potatis, tärnad
0,5 butternutpumpa, tärnad
200 g rotselleri, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 gul lök, hackad
1 aubergine, tärnad
2 rödbetor, tärnade eller klyftade
1-2 msk olivolja
1 tsk salt
(0,5 tsk rosmarin eller timjan)
Honung/Senapsdressing:
1-2 msk olivolja
0,5 msk vinäger
0,5-1 msk honung
0,5 msk senap av dijontyp
Fårostcrème:
1 paket fetaost (150-200g) eller fårost/getost av fetatyp
1 dl créme fraiche eller matyoghurt
Svartpeppar och ev. lite salt, beroende på hur salt fårosten är
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Skala lök, potatis och pumpa (gröp ur kärnorna).
3. Hacka löken. Tärna potatis, pumpa, zucchini, selleri och aubergine och rödbetor. Blanda med lite olivolja, salt och timjan eller rosmarin.
4. Rödbetorna läggs separat så att inte andra grönsakerna blir färgade av rödbetssaft. Stek i ugn på bakpappersklädd plåt i ca 20 minuter (eller tills grönsakerna känns klara). Rör gärna om då och då så att grönsakerna blir jämnt stekta.
5. Mosa/mixa ihop ingredienserna till fårostcrèmen och smaka av med salt och peppar. Rör ihop ingredienserna till dressingen.
Servering
6. Lägg de ugnsstekta grönsakerna på ett serveringsfat. Toppa med fårostcrème och ringla över dressingen.
7. Dekorera gärna med färska örter och extra svartpeppar. Servera som vegetarisk ensamrätt med ruccola eller någon annan grönsallad och färska tomater till. Pytten och fårostcrèmen passar även utmärkt till exempelvis en lammstek eller viltstek.