Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Grönsakspytt med fårostcrème, senaps- och honungsdressing

En färgglad vegetarisk pytt med mycket smak. Lika god som egen rätt eller som tillbehör till exempel en lammstek. På tallriken samlas många smaker från olika sorters rotfrukter till dessa vill vi välja ett fruktigt vin. Fårost som är en syrlig ost är en riktig kompis med vin som har en hög syra - därför blir vinvalet ett fruktigt vin med pigg syra.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Pytt:
ca 600 g potatis, tärnad
0,5 butternutpumpa, tärnad
200 g rotselleri, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 gul lök, hackad
1 aubergine, tärnad
2 rödbetor, tärnade eller klyftade
1-2 msk olivolja
1 tsk salt
(0,5 tsk rosmarin eller timjan)

Honung/Senapsdressing:
1-2 msk olivolja
0,5 msk vinäger
0,5-1  msk honung
0,5 msk senap av dijontyp

Fårostcrème:
1 paket fetaost (150-200g) eller fårost/getost av fetatyp
1 dl créme fraiche eller matyoghurt
Svartpeppar och ev. lite salt, beroende på hur salt fårosten är

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 °C.

2. Skala lök, potatis och pumpa (gröp ur kärnorna).

3. Hacka löken. Tärna potatis, pumpa, zucchini, selleri och aubergine och rödbetor. Blanda med lite olivolja, salt och timjan eller rosmarin.

4. Rödbetorna läggs separat så att inte andra grönsakerna blir färgade av rödbetssaft. Stek i ugn på bakpappersklädd plåt i ca 20 minuter (eller tills grönsakerna känns klara). Rör gärna om då och då så att grönsakerna blir jämnt stekta.

5. Mosa/mixa ihop ingredienserna till fårostcrèmen och smaka av med salt och peppar. Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Servering

6. Lägg de ugnsstekta grönsakerna på ett serveringsfat. Toppa med fårostcrème och ringla över dressingen.

7. Dekorera gärna med färska örter och extra svartpeppar. Servera som vegetarisk ensamrätt med ruccola eller någon annan grönsallad och färska tomater till. Pytten och fårostcrèmen passar även utmärkt till exempelvis en lammstek eller viltstek.

Foto: Emma Mattsson
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

vin till lasagne vegetarisk auburginelasagne
50 min

Vegetarisk auberginelasagne

Godaste vegetariska lasagnen med noll kött, men mycket smak! I glaset rekommenderar vi ett rött vin med en frisk syra och bra frukt.

vegetarisk tacopaj
1 tim 30 min

Vegetarisk tacopaj

En festlig paj som passar lika bra till fredagsmiddagen som till buffén. Den smakrika tacokryddningen gör pajen till en rätt som går hem hos både stora och små.

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER