Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Gruyereostpaj med löjrom, smetana, rödlök och gräslök

Plockmat till midsommarbuffén som riktigt smälter i munnen. Dom delikata små ostpajerna är underbart goda till ett glas friskt rosévin med fin mineralitet. Vinets pigga syra friskar upp de matiga munsbitarna medan vinets mineral gifter sig med den läckra löjrommen på toppen!

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Pajdeg
150 g smör, kallt
3 ½ dl vetemjöl (210 g)
1 krm salt
2 msk iskallt vatten

Fyllning
300 g gruyereost
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt

Topping
1 ½ dl smetana
200 g löjrom
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 C. Tärna smöret och lägg i en matberedare tillsammans med vetemjöl, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg.

2. Kavla ut degen med lite mjöl och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) med den.

3. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning.

4. Sänk ugnsvärmen till 175 C.

5. Riv osten och lägg ner i pajskalet.

6. Vispa äggen lätt och vispa ner mjölken och en nypa salt.

7. Häll ner äggstanningen i pajskalet och ugnsbaka ca 30 minuter tills pajen stannat.

8. Låt pajen svalna.

9. Skär pajen i fina bitar och toppa med smetana, finhackad rödlök och gräslök.

Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
25 st
Tillagningstid
1 tim 28 min

Vintips till maten

Fler goda recept

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)
Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER