Gruyereostpaj med löjrom, smetana, rödlök och gräslök
Plockmat till midsommarbuffén som riktigt smälter i munnen. Dom delikata små ostpajerna är underbart goda till ett glas friskt rosévin med fin mineralitet. Vinets pigga syra friskar upp de matiga munsbitarna medan vinets mineral gifter sig med den läckra löjrommen på toppen!









Ingredienser
Pajdeg
150 g smör, kallt
3 ½ dl vetemjöl (210 g)
1 krm salt
2 msk iskallt vatten
Fyllning
300 g gruyereost
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
Topping
1 ½ dl smetana
200 g löjrom
1 rödlök
3 msk finhackad gräslök
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 C. Tärna smöret och lägg i en matberedare tillsammans med vetemjöl, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg.
2. Kavla ut degen med lite mjöl och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) med den.
3. Frys pajskalet ca 20 min för att förhindra att det glider ner vid gräddning.
4. Sänk ugnsvärmen till 175 C.
5. Riv osten och lägg ner i pajskalet.
6. Vispa äggen lätt och vispa ner mjölken och en nypa salt.
7. Häll ner äggstanningen i pajskalet och ugnsbaka ca 30 minuter tills pajen stannat.
8. Låt pajen svalna.
9. Skär pajen i fina bitar och toppa med smetana, finhackad rödlök och gräslök.