Halstrade pilgrimsmusslor med ärtkräm & forellrom
En enkel förrätt att tillaga men som ändå har det där lilla extra! Till halstrade pilgrimsmusslor med ärtkräm serveras med fördel ett friskt aromatiskt vitt vin av chenin blanc eller rieslingdruvan
Ingredienser
8 pilgrimsmusslor
salt och nymald svartpeppar
2 msk matolja + 2 msk smör till stekning
1 tsk tryffelolja
Ärtkräm:
1 schalottenlök
2 msk smör
3 dl frysta ärtor
1 dl vatten + 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vispgrädde
1 tsk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
50 g forellrom
3/4 dl kryddkrasse till garnering
Gör så här
1. Ta bort och släng den vita muskeln som sitter på sidan av pilgrimsmusslorna. Lägg musslorna på ett fat med hushållspapper så att överflödig vätska försvinner.
2. Finhacka schalottenlöken till ärtkrämen. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken tills den är glansig.
3. Tillsätt ärtorna. Häll i vatten, kycklingfond och grädde och koka ärtorna mjuka, det tar ungefär 5 minuter.
4. Mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan med locket på så att värmen behålls.
5. Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Halstra dem hastigt i olja och smör i cirka 1 minut på varje sida. Ös smöret över musslorna hela tiden medan du steker dem och tillsätt tryffeloljan på slutet.
Servering
Lägg upp pilgrimsmusslorna på tallrikar och klicka ut lite ärtkräm vid sidan av. Fördela forellrommen, ringla över lite tryffelsmör från steket och garnera med kryddkrasse.