Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Halstrade pilgrimsmusslor med ärtkräm & forellrom

En enkel förrätt att tillaga men som ändå har det där lilla extra! Till halstrade pilgrimsmusslor med ärtkräm serveras med fördel ett friskt aromatiskt vitt vin av chenin blanc eller rieslingdruvan

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

8 pilgrimsmusslor
salt och nymald svartpeppar
2 msk matolja + 2 msk smör till stekning
1 tsk tryffelolja

Ärtkräm:
1 schalottenlök
2 msk smör
3 dl frysta ärtor
1 dl vatten + 1/2 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl vispgrädde
1 tsk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar
50 g forellrom
3/4 dl kryddkrasse till garnering

Gör så här

1. Ta bort och släng den vita muskeln som sitter på sidan av pilgrimsmusslorna. Lägg musslorna på ett fat med hushållspapper så att överflödig vätska försvinner.

2. Finhacka schalottenlöken till ärtkrämen. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken tills den är glansig.

3. Tillsätt ärtorna. Häll i vatten, kycklingfond och grädde och koka ärtorna mjuka, det tar ungefär 5 minuter.

4. Mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan med locket på så att värmen behålls.

5. Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Halstra dem hastigt i olja och smör i cirka 1 minut på varje sida. Ös smöret över musslorna hela tiden medan du steker dem och tillsätt tryffeloljan på slutet.

Servering

Lägg upp pilgrimsmusslorna på tallrikar och klicka ut lite ärtkräm vid sidan av. Fördela forellrommen, ringla över lite tryffelsmör från steket och garnera med kryddkrasse.

Receptet är hämtat ur boken 52 helger: Årets alla helger på ett fat av Louise Johansson, Sveriges Mästerkock 2011.
Foto: Stefan Edetoft
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Förrätt till nyår - Smörstekta pilgrimsmusslor
Sanna Ohlander
20 min

Smörstekta pilgrimsmusslor

En läcker förrätt med smörstekta pilgrimsmusslor med örtmajonnäs som serveras på stekt surdegsbröd tillsammans med spenat och päron.

"Imponerande" rosényhet
Torrt och krispigt roséfynd - finns nu att beställa!

LÄS MER