Pilgrimsmusslor med brynt valnötsmörsdressing
En underbar och lyxig sallad med pilgrimsmusslor och valnötsdressing. Pilgrimsmusslorna har ett sött kött med umamismak, vi hittar också en liten beska i valnötterna och salladsbladen samt hetta från chilifrukten. Alla dessa komponenter kräver ett fruktighet vin. Ett utmärkt val är en Prosecco med fräscha och fruktiga toner som balanserar beska och hetta samtidigt som den möter sötman i pilgrimsmusselköttet.
Ingredienser
1 blomkålshuvud
1/2 dl olivolja
1/2 citron
1 tsk flingsalt
140 g bacontärningar
1 röd chilifrukt
400 g pilgrimsmusslor eller kammusslor
2 msk smör
ca 100 g blandade salladsblad
svartpeppar
Brynt valnötsmörsdressing:
50 g valnötter
50 g smör
2 msk äppelcidervinäger
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Skär fina skivor av blomkålshuvudet. Lägg dem på en plåt och ringla över olivolja, pressa över citron och strö på flingsalt, vänd runt.
2. Rosta i ugnen i ca 20 minuter tills blomkålen fått fin färg. Eller stek blomkålsskivorna i oljan i en panna och pressa på citronen efteråt.
3. Stek bacontärningarna knapriga och lägg dem på ett hushållspapper att rinna av.
4. Skiva chilin tunt.
5. Hacka valnötterna till dressingen och lägg dem i en torr, het panna. Rosta dem kort, tills de får lite färg och börjar dofta gott, utan att de blir brända. Lägg i smöret och låt det smälta. Ta pannan från värmen när smöret slutar fräsa och börjar bli brynt. Tillsätt vinägern och blanda om.
6. Hetta upp en panna med smör och stek pilgrimsmusslorna någon minut på båda sidor, så att de får fin färg men behåller sin krämiga kärna.
Servering:
7. Lägg upp salladen på ett fat. Lägg på blomkålsskivorna och pilgrimsmusslorna. Häll den ljumma valnötsdressingen över det hela och avsluta med bacontärningarna, ytterligare lite flingsalt och svartpeppar samt tunt skivad chili.