Honungstekt kalkon med äpple, rödkål och sötpotatis
Fira Thanksgiving med honungstekt kalkonbröst med äpple, varm rödkålssallad och bakad sötpotatis. Till kalkonen rekommenderar vi ett kryddigt rött.



Ingredienser
Kalkon
600 g kalkonbröst
2 äpplen
2 msk honung
smör, salt och svartpeppar
Bakad sötpotatis
500 g sötpotatis
salt och olivolja
Varm rödkålssallad
250 g rödkål
1 gul lök
½ dl äppelcidervinäger
½ dl brun farin
20 g smör
salt
Gör så här
1. Värm ugnen till 225° C. Skala och klyfta sötpotatisen och lägg den på en ugnsplåt. Ringla över lite olivolja och salt. Blanda runt och ugnsbaka i ca 35 minuter tills de har en fin rostad yta. Ta ut potatisen och sänk temperaturen till 125° C.
2. Under tiden. Värm en stekpanna med en ordentlig smörklick till medelhög temperatur. Bryn kalkonbröstet runt om ca 5 minuter tills det har en fin brynt yta. Ringla då över honungen och stek vidare i ca 1 minut. Ugnsbaka kalkonen efter det att potatisen är klar i ca 30 minuter tills kärntemperaturen är 65° C (har du 2 ugnar så kan du med fördel ugnsbaka det samtidigt som potatisen). Observera att tiden kan skilja sig beroende på hur tjock del du har av kalkonbröstet. Låt kalkonen vila på en skärbräda ca 5 minuter och skiva därefter upp det.
3. Finstrimla rödkålen och lägg den i en vid kastrull. Hacka och lägg ner löken. Tillsätt vinägern farinsockret, smöret och en nypa salt.
4. Koka i ca 15 minuter och smaka av om mer salt behövs. Tillsätt gärna stekskyn från kalkonen innan servering.
5. Värm en stekpanna med lite smör till medelhög temperatur. Klyfta äpplena och stek de i ett par minuter.
6. Servera kalkonen med sötpotatisen, rödkålsalladen och äpplena.