Amerikansk pumpapaj/pumpkin pie
En underbar, klassisk amerikansk pumapaj/pumpkin pie! Ett måste vid högtider som Halloween och Thanksgiving i alla hushåll i staterna, men även här i Sverige har vi börjat baka denna delikatess flitigt. Välj ett dessertvin med fatiga toner som kan spegla de härligt kryddiga tonerna i pajen som kanel och muskot.
Ingredienser
Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör eller margarin
1 st äggula
0,5 tsk salt
1 msk kallt vatten
Fyllning
ca 400 g butternutpumpa (urkärnad och skalad vikt)
3 st ägg
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
1/4 tsk malen muskot
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Topping
Vispad grädde
Gör så här
1. Rör ihop socker, mjöl, smör, vatten och salt i matberedare eller för hand, tills du fått en smulig massa.
2. Tillsätt äggulan samtidigt som matberedaren fortsätter arbeta (eller fortsätt röra runt för hand).
3. Tryck ut pajdegen i en låg, ugnssäker form, ca 25 cm i diameter. Låt degen stå i kylskåpet minst 30 minuter, eller i frysen ca 10 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten på pajskalet med gaffel och låt förgrädda i ungefär 10 minuter.
Fyllning
5. Koka upp vatten i en kastrull
6. Skala, kärna ur och skär upp pumpan i mindre bitar. Koka pumpabitarna mjuka (ca 15 min beroende på storlek). Häll av vattnet och mixa till en slät puré. Låt svalna.
7. Blanda purén med övriga ingredienser till fyllningen i en bunke och häll över i pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 175°.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 50 minuter, eller tills fyllningen inte är lös.
9. Toppa pajen med vispad grädde och servera.