Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi 3000 ml
279 kr
Friskt, fräscht och fruktigt vin som passar fint till många av matbordets smaker.
Ett paket smörgåsbakelse fylld med krämig burrata, pesto och soltorkade tomater. Toppa med en vacker gurkfläta och tomater i olika färger och pesto-olja. Syrlig, smakrik och fin. Servera med ett vitt vin med frisk syra som kan möta upp tomaternas och citronernas pigga toner. Gärna vitt från Italien.








12 skivor ljust formbröd
Fyllning 1 – tomat & burratakräm
1 burrata (ca 125 g)
100 g färskost (naturell)
3–4 marinerade soltorkade tomater, finhackade
1 msk olivolja
1 tsk citronsaft
salt & svartpeppar
Fyllning 2 – pesto & gräslök
3 msk grön pesto
100 g färskost
2 msk finhackad färsk gräslök
Täcksidor
100 g färskost
1 dl crème fraîche
1 hel slät och rak gurka
Topping & dekoration
4 miniburrata (till topparna)
små tomater i olika färger, halverade
pesto-olja: 2 msk pesto + 2 msk olivolja + 1 tsk citronsaft
ärtskott
Fyllning
1. Burratakräm: Mosa burrata grovt med färskost, soltorkad tomat, olivolja och citron. Smaka av med salt och peppar.
2. Pestofyllning: Rör ihop pesto, färskost och gräslök.
Montering
3. Skär bort kanterna på brödet så det blir fyrkantiga bitar.
4. Botten: lägg på burratakräm.
5. Mellanlager: ny brödskiva, bred på pestofyllning.
6. Topp: sista brödskivan, pressa lätt så bakelsen blir stabil och står rakt.
Täcksidor och gurkfläta
7. Rör ihop färskost och crème fraîche. Bred runt hela bakelsen så den blir jämnt.
8. Skiva gurkan på längden i tunna remsor med mandolin eller potatisskalare.
9. Lägg gurkskivorna i ett flätat mönster över bakelsen. Vill man få till ett riktigt fint mönster så flätar man en matta på ett bakplåtspapper. Lägg den i kylen 10 innan den försiktigt läggs över bakelsen. Platta till så att den fäster och kanterna ligger bra. Skär bort den del som blir över.
Topping och servering
10. Lägg en liten burrata på toppen (ca 1/4 av en hel) och ”öppna” den.
11. Placera några tomathalvor och ringla över pesto-oljan.
12. Avsluta med en liten tuva ärtskott på toppen.
Kan förberedas och dekoreras innan servering. Burratan smakar godast när den är rumstempererad.
Tips: Ringla lite balsamicosirap över för extra söt syra. Gör gurkflätan i förväg och kyl – den håller formen bättre.
279 kr
Friskt, fräscht och fruktigt vin som passar fint till många av matbordets smaker.
Otroligt trevliga snittar till fördrinken eller minglet.