Jordgubb och cantaloupesallad med maränger, kardemumma och mascarponekräm
Midsommaraftons godaste dessert - frisk och fräsch. Här samlas sommarens godaste smaker, jordgubbar, melon och god kardemummakräm. I glaset väljer vi bubbel med frisk syra och liten sötma. Vinets syra möter upp fruktens naturliga syra och vinets fruktsötma går fint ihop dessertens söta inslag som vi hittar i kardemumma-krämen och marängerna.





Ingredienser
Maränger
(en stor sats men marängerna kan sparas i ca 1 månad)
Ca 125 minimaränger
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättikssprit, 12%
Ev några droppar röd hushållsfärg
Kardemumma-mascarpone
1 ask mascarpone, 250 g
½ dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 lime
2-3 msk florsocker
Jordgubb- och cantaloupesallad
500 g galia- eller cantaloupemelon
400 g jordgubbar
Dekoration
4 msk fint riven vit choklad
ev lite ätbara blommor, t ex tusensköna
Gör så här
Maräng
1. Börja med marängerna. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
3. Fortsätt vispa medan du tillsätter socker och ättika tills du får en fast blank smet.
4. Om du vill droppar du i lite hushållsfärg men rör inte om.
5. Skeda upp smeten i en spritspåse med en mindre tyll och spritsa ut små mini-maränger på en bakpappersklädd plåt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme tills de stelnat. Stäng av ugnen men låt de stå kvar i ugnen minst 1 timme.
Mascarpone och kardemummakräm
7. Vispa samman mascarpone och mjölk till en slät kräm.
8. Stöt kardemumman grovt i en mortel.
9. Tvätta limen och riv skalet. Pressa ur saften.
10. Blanda i kardemumma, limeskal- och saft samt florsocker i mascarponekrämen.
Jordgubb och melonsallad
11. Skala, kärna ur och skiva melonen tunt, gärna på en mandolin. Dela jordgubbarna.
12. Fördela mascarpone-krämen på tallrikar och arrangera melonskivorna och jordgubbarna över.
13. Krossa lite maränger och lägg på men även några hela. Strö på riven vit choklad.
14. Garnera gärna med ätbara blommor som t ex tusensköna.