Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Jordgubb- och cantaloupesallad,maränger och mascarponekräm

Sommarens godaste dessert. Här samlas underbara smaker av jordgubbar, melon och kardemumma. I glaset väljer vi bubbel med frisk syra och liten sötma. Vinets syra möter upp fruktens naturliga syra och vinets fruktsötma går fint ihop dessertens söta inslag som vi hittar i kardemummakrämen och marängerna.

Vintips till receptet
85 kr

Ingredienser

Maränger
(en stor sats men marängerna kan sparas i ca 1 månad)
Ca 125 minimaränger
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk ättikssprit, 12%
Ev några droppar röd hushållsfärg

Kardemumma- och mascarponekräm
1 ask mascarpone, 250 g
½ dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 lime
2-3 msk florsocker

Jordgubb- och cantaloupesallad
500 g galia- eller cantaloupemelon
400 g jordgubbar

Dekoration
4 msk fint riven vit choklad
ev lite ätbara blommor, t ex tusensköna

Gör så här

Maräng

1. Börja med marängerna. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

3. Fortsätt vispa medan du tillsätter socker och ättika tills du får en fast blank smet.

4. Om du vill droppar du i lite hushållsfärg men rör inte om.

5. Skeda upp smeten i en spritspåse med en mindre tyll och spritsa ut små mini-maränger på en bakpappersklädd plåt.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme tills de stelnat. Stäng av ugnen men låt de stå kvar i ugnen minst 1 timme.

Mascarpone och kardemummakräm

7. Vispa samman mascarpone och mjölk till en slät kräm.

8. Stöt kardemumman grovt i en mortel.

9. Tvätta limen och riv skalet. Pressa ur saften.

10. Blanda i kardemumma, limeskal- och saft samt florsocker i mascarponekrämen.

Jordgubb och melonsallad

11. Skala, kärna ur och skiva melonen tunt, gärna på en mandolin. Dela jordgubbarna.

12. Fördela mascarpone-krämen på tallrikar och arrangera melonskivorna och jordgubbarna över.

13. Krossa lite maränger och lägg på men även några hela. Strö på riven vit choklad.

14. Garnera gärna med ätbara blommor som t ex tusensköna.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER