Kebab med tillbehör
Kebab är enkelt och otroligt gott att göra hemma - allt som krävs är lite planering. Gör köttet dagen före, låt vila över natten och skiva och stek köttet precis innan servering. I den här varianten av kebab serveras kebabköttet med stekta tomater, picklad rödlök, bladpersilja och spenat men det går självklart lika bra med råa tomater och lök samt strimlad isbergssallad. Vinvalet blir ett generöst rött.









Ingredienser
Kebabkött
3 timmar tillagning + vila över natten
500 g blandfärs
500 g nötfärs
1 ägg
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk vitlökspulver
2 tsk salt och 1 tsk nymald svartpeppar
rapsolja till stekning
Dessutom
ungsfolie
Vit kebabsås
2 dl matyoghurt
1 dl majonnäs, gärna av amerikansk sort
1 vitlöksklyfta
salt och nymald svartpeppar
Till servering
200 g körsbärstomater, halverade
2 dl grovt riven bladpersilja
2 dl babyspenat
2 dl picklad rödlök
ajvar relish
4 libabröd
Gör så här
1. Sätt ugnen på 100°C.
2. Blanda båda färssorterna med ägget, kryddorna, salt och peppar.
3. Forma två rullar, ca 6 cm i diameter och lägg dem var för sig mitt på dubbla folieark. Klipp till så det är ca 5 cm kvar av folien på båda sidor.
4. Rulla ihop till två tajta rullar och förslut ändarna.
5. Lägg dem på ugnsgallret med en plåt under om det rinner ut vätska.
6. Låt dem bakas ca 2 1/2 timme. Tryck lätt på rullarna, det ska kännas stumma, då är de klara.
7. Ta ut dem och häll ut vätskan och låt rullarna ligga i folien ca 30 minuter för att svalna av.
8. Ställ in i kyl över natten.
9. Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.
10. Stek körsbärstomaterna i lite olja med snittsidan ner. Vänd och salt och peppra lätt.
11. Ta ut köttet och torka av eventuell vätska eller fett.
12. Skär det i mycket tunna skivor på längden och stek dem i lite olja någon minut. Håll varmt under folie.
13. Bred ut lite vit sås på libabröden. Lägg på bladpersilja och spenat, generöst med kebab-kött, tomater, picklad lök, ajvar samt mer av såsen om du vill.
14. Vik upp ena halvan över brödet och lägg sidorna omlott så du får en rulle. Svep in i smörpapper eller folie.