Saint Louis Chardonnay
99 kr
Klassisk Chardonnay från den omåttligt populära druvans hemland Frankrike!
Dessa kebabspett finns på nästan alla indiska restauranger och kan serveras som såväl förrätt, vid sidan om och som varmrätt. Att rulla in seekh kebaben i naanbröd är ett genidrag. Laga rätten på grillen eller i ugn. I glaset väljer vi ett fruktigt vin som kan balansera rättens heta kryddor!
Naanbröd
1 tsk torrjäst
2 tsk strösocker
1 ½ dl vatten
5 dl vetemjöl, gärna Tipo ”00”
2 msk ghee, smält smör eller vegetabilisk olja
1 tsk salt
2 msk naturell yoghurt
Seekh kebab
500 g finmalen lammfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
lika mycket färsk ingefära som vitlök
2 gröna chilifrukter
½ dl färsk koriander
½ dl färsk mynta
1 msk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
½ dl ghee eller rapsolja till pensling
Raita
½ gurka
2 dl turkisk yoghurt
½ dl färsk koriander
½ tsk malen spiskummin
½ tsk salt
Röd het chilidipp
Garam Masala
2 msk korianderfrön
2 msk hel spiskummin
1 msk hela svartpepparkorn
4 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 tsk torkad ingefära
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
Chilidipp
8 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk ketchup (se recept på sidan 50)
1 nypa salt
2 tsk garam masala (se ovan)
Tillbehör:
rödlök
blandsallad
Naanbrödet:
Det finns många sätt att krydda sitt naanbröd – vitlök, mynta eller dadlar är några exempel. Här bakar vi dock klassiska naturella naan. Degen räcker till fyra bröd.[/step]
1. Blanda jästen med sockret och lite av vattnet tills sockret lösts upp. Låt stå en stund.
2. Häll ned mjölet och börja arbeta degen, antingen i hushållsmaskin eller för hand.
3. Tillsätt smöret och sedan resten av vattnet under omrörning.
4. Ned med salt och yoghurt och arbeta degen i 7–8 minuter i maskin eller knappt dubbla tiden för hand. Degen ska bli smidig och väldigt mjuk, men inte kladdig.
5. Täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
6. Ställ ugnens grillfunktion på max och sätt in en plåt upp och ned så nära grillen som möjligt.
7. Dela degen i fyra delar och gör bollar av dem.
8. Forma runda bröd stora som förrättstallrikar på mjölat bakbord.
9. Degen ska vara så mjuk att du i princip inte behöver kavla den, men det är okej att fuska. Men se upp så att bröden inte blir för tunna.
10. Ta ut den heta plåten ur ugnen och lägg på så många naanbröd du får plats med. Bröden ska börja gräddas så fort de nuddar plåten.
11. In med plåten i ugnen igen, ganska högt upp, men inte för högt för bröden kommer att svälla och få bubblor.
12. Grädda bröden i några minuter och under ständig uppsikt, så att de inte bränns vid. Det är inget fel med lite svärta här och där, tvärtom, men bröden ska självklart inte blir kolsvarta. Förvara bröden under bakduk tills de ska serveras. Naanbröd ska ätas nygräddade så tänk på det i din planering av middagen.
Seekh kebab
13. Mal gärna färsen själv av till exempel tunnbringan på lammet på finaste hålskivan i köttkvarnen. Lägg färsen i en bunke.
14. Skala och finhacka löken, vitlöken och ingefäran (de två sistnämnda ska hackas mycket fint, så att det nästan blir som en pasta).
15. Finhacka chilin, koriandern och myntan. Lägg alltsammans i bunken med färsen. Tillsätt övriga kryddor och salt. Blanda noga. Lägg plastfolie över bunken och låt stå i 2 timmar eller ännu hellre över natten i kylen.
16. Tänd utegrillen eller sätt grillen i din vanliga ugn på maxvärme.
17. Forma färsen med vattensköljda händer till långa runda korvar runt fyra grillspett. Två decimeter långa och en tjocklek någonstans mellan en wienerkorv och ett isterband blir lagom. Pensla färsen med ghee eller olja.
18. Lägg spetten på grillen, vänd och pensla tills färsen fått färg och är genomgrillad. Eller lägg dem på ett ugnsfat och ställ in dem högst upp i ugnen, vänd dem när de fått färg på ena sidan och pensla igen. Färsen ska bli genomgrillad men inte torr.
Garam Masala
19. Hetta upp korianderfrön, spiskummin, svartpeppar, nejlikor och lagerblad i en stekpanna utan fett. Rörrunt regelbundet så att inget bränns vid och när det börjar dofta gudomligt och ryka lite lätt häller du över alltsammans i en mortel eller mixer. Blanda
ned övriga kryddor och mortla eller mixa till ett fint pulver. Nu är din garam masala klar.
Chilidipp
20. Skär bort stjälken på chilifrukterna, dela och kärna ur dem.
21. Skär dem i grova bitar och förväll dem i vatten i drygt 5 minuter. Låt svalna i vattnet.
22. Skala och hacka vitlöken grovt.
23. Mixa chili, vitlök, olja och vinäger till en slät röra.
24. Värm en stekpanna och stek röran försiktigt i några minuter utan att den får för mycket färg.
25. Blanda ned ketchupen och smaka av med salt och garam masala.
26. Bred ut chilidipp mitt på naanbrödet. Gör en bädd av någon härlig blandsallad och lägg sedan på skivad rödlök och en seekh kebab. Toppa med raita och rulla ihop till en ganska tajt rulle. Skydda med smörgåspapper eller aluminiumfolie och börja mumsa genast på din seekh kebab roll.
99 kr
Klassisk Chardonnay från den omåttligt populära druvans hemland Frankrike!
Tre olika spett! Servera med dina egna favorittillbehör, kanske marinerade grönsaker, en bulgursallad, len yoghurtsås eller bara en stor sallad och pitabröd?
Dessa kebabspett finns på nästan alla indiska restauranger & går utmärkt att laga hemma!