Lammkebab
Smakrik lammkebab som är enkel att göra. Underbart god med len yoghurtsås och fräscha grönsaker. Det här är 4 rejäla portioner som lätt kan delas på hälften om man är lite mindre i maten. Till lammspetten passar ett medelfylligt rött vin där frukten balanserar kryddigheten i köttet och vinets struktur gifter sig fint med det lite feta lammköttet.
Ingredienser
Kebabköttet
500 g lammfärs
½ dl ströbröd
½ tsk kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
2 kvistar mynta
Olivolja att steka i
Yoghurtsås
1 ½ dl turkisk yoghurt
½ vitlöksklyfta
½ tsk salt
Fyllning
2 mogna avokados
1 citron
½ rödlök
8 blad romansallad
2-3 kvistar mynta
4 orientaliska tunnbröd
Gör så här
Kebabköttet
1. Blanda ströbröd och kryddor.
2. Tillsätt mjölk och låt svälla tills mjölken sugits upp helt, ca 5 minuter.
3. Skala och hacka vitlök och plocka av myntabladen och hacka dem.
4. Blanda i vitlök mynta och lammfärs i ströbrödet. Överarbeta inte färsen låt den bara gå ihop sig med övriga ingredienser.
5. Forma 8 avlånga kebaber och stek runt om i olivolja. Ta kebabköttet från plattan en liten stund innan de är helt genomstekta.
Yoghurtsås
6. Skala och riv ner vitlöken i yoghurten och smaka av med salt.
Fyllning
7. Skala, kärna ur och skiva avokado och pressa citron över.
8. Skala och skiva rödlöken tunt.
9. Plocka av och skölj sallad och myntablad.
10. Lägg sallad, mynta och avokado på orientbröd och lägg på kebabköttet. Strö över rödlök och klicka på yoghurtsås.
11. Rulla ihop brödet och servera.