Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Köttbullar med stjärnanis i mustig tomatsås

En fin start på en bella notte! I denna Lady- och Lufsenmåltid smaksätter vi de italienska köttbullarna med karamelliserad lök och stjärnanis och låter den koka klart i en mustig tomatsås. Till denna romantiska klassiker väljer vi ett fylligt rödvin med härlig syra som kan möta upp köttbullarnas härliga kryddighet och balansera syran från tomatsåsen.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

Köttbullarna
ca 500 g blandfärs el. nötfärs
1 medelstor gul lök
ca 3 stjärnaniskapslar
3 msk ströbröd
lite vatten
salt
svartpeppar

Tomatsås
400 g passerade tomater
1-2 klyftor vitlök
ca 1 dl rött vin
1 dl vatten
en nypa socker
1 grönsaksbuljongtärning
salt
persilja

Tillbehör
400 g tagliatelle eller spaghetti
parmesan
ruccolasallad

Gör så här

1. Finhacka vitlöken och fräs den försiktigt i lite olivolja i en stor kastrull eller gryta (köttbullarna ska få plats i den också).

2. Tillsätt passerade tomater, rödvin, grönsaksbuljong och en liten nypa socker. Låt småkoka under lock medan du förbereder resten av måltiden.

3. Finhacka löken. Krossa stjänaniskapslarna lätt för att de ska ge mer smak. Krossa dem dock inte helt då du ska kunna plocka upp dem ur den stekta löken.

4. Stek löken sakta i olivolja tillsammans stjärnanisen och eventuellt en liten nypa socker och salt. När löken är genomskinlig och lätt karamelliserad är den klar.

5. Ta bort bitarna av stjärnanis (någon liten bit kvar gör inget.)

6. Koka upp vatten till pastan.

7. Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, ströbröd, salt och nymald svartpeppar samt en liten skvätt vatten för att få en smidig färs.

8. Rulla medelstora köttbullar och stek dem i en blandning av olivolja och smör i en stekpanna.

9. Det går även bra att steka dem på en plåt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Se då bara till att skaka på plåten någon gång så att de blir jämt stekta.  Köttbullarna behöver inte bli helt färdiga utan bara få fin yta. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen där de får koka klart.

10. Koka pastan medan köttbullarna kokar klart i tomatsåsen.

11. Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt.

12. Finhacka persilja och strö över köttbullarna precis innan servering. Servera med den nykokta pastan, riven parmesan, nymald svartpeppar och gärna en ruccolasallad.

Recept och foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Mat
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Svarta bönbullar med potatispuré, inlagd gurka och brunsås

5 jättegoda köttbullerecept

Sveriges självutnämnda nationalrätt köttbullen går att avnjuta i många olika tappningar. Här hittar du våra fem favoritrecept på köttbullar

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER