Köttbullar med stjärnanis i mustig tomatsås
En fin start på en bella notte! I denna Lady & Lufsenmåltid smaksätter vi de italienska köttbullarna med karamelliserad lök och stjärnanis och låter den koka klart i en mustig tomatsås. Till denna romantiska klassiker väljer vi ett fylligt rödvin från Italien med härlig syra som kan möta upp köttbullarnas härliga kryddighet och balansera syran från tomatsåsen.
Ingredienser
Köttbullarna
ca 500 g blandfärs el. nötfärs
1 medelstor gul lök
ca 3 stjärnaniskapslar
3 msk ströbröd
lite vatten
salt
svartpeppar
Tomatsås
400 g passerade tomater
1-2 klyftor vitlök
ca 1 dl rött vin
1 dl vatten
en nypa socker
1 grönsaksbuljongtärning
salt
persilja
Tillbehör
400 g tagliatelle eller spaghetti
parmesan
ruccolasallad
Gör så här
1. Finhacka vitlöken och fräs den försiktigt i lite olivolja i en stor kastrull eller gryta (köttbullarna ska få plats i den också).
2. Tillsätt passerade tomater, rödvin, grönsaksbuljong och en liten nypa socker. Låt småkoka under lock medan du förbereder resten av måltiden.
3. Finhacka löken. Krossa stjänaniskapslarna lätt för att de ska ge mer smak. Krossa dem dock inte helt då du ska kunna plocka upp dem ur den stekta löken.
4. Stek löken sakta i olivolja tillsammans stjärnanisen och eventuellt en liten nypa socker och salt. När löken är genomskinlig och lätt karamelliserad är den klar.
5. Ta bort bitarna av stjärnanis (någon liten bit kvar gör inget.)
6. Koka upp vatten till pastan.
7. Lägg färsen i en bunke och tillsätt den stekta löken, ströbröd, salt och nymald svartpeppar samt en liten skvätt vatten för att få en smidig färs.
8. Rulla medelstora köttbullar och stek dem i en blandning av olivolja och smör i en stekpanna.
9. Det går även bra att steka dem på en plåt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Se då bara till att skaka på plåten någon gång så att de blir jämt stekta. Köttbullarna behöver inte bli helt färdiga utan bara få fin yta. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen där de får koka klart.
10. Koka pastan medan köttbullarna kokar klart i tomatsåsen.
11. Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt.
12. Finhacka persilja och strö över köttbullarna precis innan servering. Servera med den nykokta pastan, riven parmesan, nymald svartpeppar och gärna en ruccolasallad.