Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Köttmacka deluxe

Steak sandwich eller köttmacka? Kärt barn har många namn. Vi har tagit fram ett recept på denna läckra rätt med ryggbiff, karamelliserad lök och en dijon- och honungskräm. Vinvalet till denna rätt faller på ett generöst fruktigt och fylligt rött vin. Vinets fruktighet balanserar dijonen samt speglar honungen & löken!

Vintips till receptet
206 kr

Ingredienser

Ingredienser
4 personer
4 skivor ryggbiff
4 skivor levain eller liknande surdegsbröd
(ciabatta går också bra)
4 stora blad romansallad

Karamelliserad lök
2-3 stora gula lökar
valfria torkade örtkryddor (tex herbs de provence, örtpeppar, persilade)
en nypa socker
1 msk vit- eller rödvinsvinsvinäger
salt
olivolja

Dijonsås
2 dl crème fraiche
1-2 msk honung
1-2 msk dijondressing
salt
nymald svartpeppar

Tillbehör

Salta chips
cornichons eller saltgurka
grönsallad

Gör så här

1. Ta fram köttet i god tid ur kylen innan det ska stekas. Skär upp brödet.

2. Skär löken i tunna skivor. Stek löken sakta mjuk i olivolja i en tjockbottnad kastrull tillsammans med valfria torkade örtkryddor, en nypa socker och salt samt en skvätt vitvins- eller rödvinsvinäger. Se upp så att löken inte bränns vid utan låt den karamelliseras sakta.

3. Rör ihop crème fraiche tillsammans med dijonsenap och honung. Har du bara fast honung hemma kan du låta den lilla mängd du ska ha antingen bli mjuk i ett vattenbad eller några sekunder i micron. Smaka av såsen med salt och nymald svartpeppar.

4. Rosta brödet i ugn eller i brödrost, håll varmt.

5. Stek köttet i en varm stekpanna till önskad stekgrad. Låt vila en liten stund och skär sedan upp det med en vass kniv. Montera dina mackor med ett salladsblad underst, sedan stekt lök, dijonsås och toppa till sist med köttet. Avsluta med nymald svartpeppar ur kvarn. Servera din köttmacka tillsammans med lättsaltade chips, cornichons eller saltgurka samt en grönsallad för den som önskar. Servera direkt då man vill ha köttet ljummet vid servering.

Recept och foto: Viva Vin & Mat
Betyg
4 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Il Barone Rosso

Il Barone Rosso

206 kr

Il Barone Rosso är ett rött vin på bag-in-box från Italien. Druvorna bakom vinet är sangiovese...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Krämig tacopaj
1 tim

Krämig tacopaj

Enkel, krämig och supergod tacopaj med klassiska smaker – perfekt till fredagsmyset!

oxfile provencal
Samuel From

Oxfilé Provençale

Lyxig oxfilé provencale med vitlökssmör packad med ljuvliga örter och krispigt råstekt potatis.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER