Kryddiga korvar med rostad potatis samt krämig sås med örtolja
Ett lättlagat recept där nästan allt är på en plåt. Välj korvar med hög kötthalt och kryddning efter smak. Gräddfilen med örtolja hjälper till göra rätten mildare om man valt en riktigt kryddig korv. Toppa anrättningen med rostad Västerbottenost och njut! Serveras med fördel tillsammans med ett fruktigt rött vin med pigg syra. Vinets pigga syra lättar inte bara upp intrycket i den mastiga rätten utan balanserar också den syrliga gräddfilen. Vinets fruktighet hjälper till med att balansera hettan i korven.





Ingredienser
ca 600 gram potatis
ca 600 gram smakrik korv t ex chorizo, kabanoss, salsiccia, merguez
200 gram schalottenlök, steklök eller rödlök
salt
olivolja
svartpeppar
Gräddfil med örtolja
3 dl gräddfil
ca 3/4 dl hackade blandade örter
(t ex orgeano, basilika, persilja eller gräslök och citronmeliss)
0,5 dl oliv- eller rapsolja
salt
nymald peppar
Tillbehör
100 gram riven Västerbottenost
Gör så här
Rostad Västerbottenost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv osten på det grövsta på rivjärnet eller använd färdigriven ost.
3. Häll den rivna osten på en plåt med bakplåtspapper och grädda sedan mitt i ugnen i cirka 10 mintuer, tills osten fått fin färg.
4. Låt svalna och dela eller smula sedan osten i mindre bitar.
Korvplåten
5. Tvätta och skär potatisen i mindre bitar.
6. Lägg potatisbitarna i en ugnsfast form och ringla över olja.
7. Salta och peppra efter smak och blanda om ordentligt.
8. Sätt in i ugnen i cirka 15 min på cirka 200 grader.
9. Skär korven i lite mindre bitar. Tillsätt korv och lök till potatisen och blanda runt.
10. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 min.
Gräddfil med örtolja
11. Medan potatisen och korven är i ugnen, mixa hackade blandade örter med raps- eller olivolja med en stavmixer.
12. Rör sedan ner örtoljan i gräddfilen.
13. Smaka av med salt och peppar.
14. Servera korvarna, potatisen och löken tillsammans med gräddfilen med örtolja samt den rostade Västerbottenosten.