Chatå Tjohej by Per Andersson
99 kr
"Hur får man fram det perfekta vita vinet?" - så sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen...
Bakade i papper blir både lax och sparris smakrika och saftiga, med fin krydda från citronen. En örtig majonnäs fulländar festen. Serveras med fördel tillsammans med ett fylligt vitt vin.
ca 500 g grön sparris
salt
nymalen vitpeppar
600–700 g skinn- och
benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
rivet skal av 1 citron
2–3 msk pressad
citronsaft
1 citron i skivor
50 g smör
BASILIKAMAJONNÄS
1 rejäl näve färska
basilikablad
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 ½ dl rapsolja
salt
vitpeppar
TILL SERVERING
kokt färskpotatis
1. Sätt ugnen på 180°. Lägg 2–3 ark bakplåtspapper omlott i en ugnsform. Skölj sparrisen och bryt av den nedre torra delen. Lägg sparrisen i botten på formen och krydda lätt med salt och peppar.
2. Lägg laxen på sparrisen. Salta, peppra och fördela rivet citronskal över. Häll på citronsaften, lägg på citronskivorna och hyvla smöret över. Vik upp bakplåtspapperet och försegla till ett paket. Baka i ugnen 20–25 minuter.
3. Basilikamajonnäs: Grovhacka basilikan, lägg i en skål med äggulor, senap och vinäger. Kör med stavmixer tills basilikan är finfördelad. Har du inte stavmixer, hacka basilikan så fint du kan för hand. Tillsätt sedan rapsoljan i en fin stråle under ständig vispning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
4. Ställ formen på bordet, veckla upp papperet och känn dofterna sprida sig! Servera med potatis och basilikamajonnäsen.
99 kr
"Hur får man fram det perfekta vita vinet?" - så sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen...
Tonfisk som vänds på grillen och serveras med sälta och syra från fetaost och yoghurtsås. Vilken sommarhit! Till det här rekommenderar vi ett fruktigt och fylligt vitt vin.
Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.