Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Lax och sparris med basilikamajonnäs

Bakade i papper blir både lax och sparris smakrika och saftiga, med fin krydda från citronen. En örtig majonnäs fulländar festen. Serveras med fördel tillsammans med ett fylligt vitt vin.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

ca 500 g grön sparris
salt
nymalen vitpeppar
600–700 g skinn- och
benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
rivet skal av 1 citron
2–3 msk pressad
citronsaft
1 citron i skivor
50 g smör

BASILIKAMAJONNÄS
1 rejäl näve färska
basilikablad
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
2 ½ dl rapsolja
salt
vitpeppar

TILL SERVERING
kokt färskpotatis

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180°. Lägg 2–3 ark bakplåtspapper omlott i en ugnsform. Skölj sparrisen och bryt av den nedre torra delen. Lägg sparrisen i botten på formen och krydda lätt med salt och peppar.

2. Lägg laxen på sparrisen. Salta, peppra och fördela rivet citronskal över. Häll på citronsaften, lägg på citronskivorna och hyvla smöret över. Vik upp bakplåtspapperet och försegla till ett paket. Baka i ugnen 20–25 minuter.

3. Basilikamajonnäs: Grovhacka basilikan, lägg i en skål med äggulor, senap och vinäger. Kör med stavmixer tills basilikan är finfördelad. Har du inte stavmixer, hacka basilikan så fint du kan för hand. Tillsätt sedan rapsoljan i en fin stråle under ständig vispning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.

4. Ställ formen på bordet, veckla upp papperet och känn dofterna sprida sig! Servera med potatis och basilikamajonnäsen.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Håkan Larssons bästa mat till vinet : nya frestelser och älskade favoriter (Bonnier Fakta)
Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
35 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

grillad torskrygg med kantarellsmör
Mattias Larsson
30 min

Grillad torskrygg med kantarellsmör

Kantarellsmör till grillad fast vit fisk. I glaset föreslår vi ett vitt vin med hög syra som kan bryta igenom det feta kantarellsmöret.

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER