Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Lyxig chokladkaka med brynt smör och rostad mandel

Denna chokladkaka med mörk choklad, brynt smör samt en mörk chokladganche toppad med rostad mandel är det perfekta avslutet på påskbuffén eller bara som en extra lyxig fika.

Vintips till receptet
105 kr

Ingredienser

Ingredienser
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
Chokladganache
100 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
Topping
50 g rostad flagad mandel
ev påskägg

Gör såhär

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter.

3. Rör ihop ägg, vaniljsocker och råsocker.

4. Smält smöret och låt det bli knäckigt brynt. Passa så att det inte bränns.

5. Rör ner chokladen i smöret och låt den smälta. Rör sedan ned smöret och chokladen i äggen och sockret. Tillsätt mjölet och rör tills det blivit en jämn smet. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när man tar ut den. Låt svalna.

6. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Passa noga så att mandeln inte bränns.

7. Hacka chokladen. Koka upp grädden och ta den sedan genast från plattan. Rör ner chokladen i grädden och fortsätt röra tills ganachen svalnat av något och blivit slät.

8. Bred ut chokladganachen över kakan och strössla sedan över den rostade mandeln. Dekorera eventuellt kakan men färgglada påskägg eller chokladägg.

Recept och foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Mat
Betyg
7 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER