Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Majskycklingbröst med honungsglaserad vit sparris och bearnaise på brynt smör

Majskycklingbröst med klassiska tillbehör i ny tappning! I glaset rekommenderar vi ett glas bärigt rödvin med mjuka tanniner och elegant fatkaraktär.

Vintips till receptet
209 kr

Ingredienser

4 majskycklingbröst a ca 160 g
8 rädisor
80 g småbladig sallad
2 tsk pressad citronjuice
salt, svartpeppar och olivolja

Bearnaise på brynt smör
175 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk finhackad dragon + stjälkarna
1 msk finhackad persilja + stjälkarna

Honungsglaserad vit sparris
600 g vit sparris
salt, smör och honung

Till servering
kokt potatis

Gör så här

Bearnaise på brynt smör

1. Koka smöret i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt, dra då av det från plattan och låt det svalna något. Smöret ska vara ca 60 C när det senare ska vispas ner i såsen.

2. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persiljan och dragonen. Koka tills ca 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.

3. Vispa äggulorna och reduktionen på låg temperatur (eller i ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort det från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Tillsätt dragonen och persiljan. Smaka av med salt. Om Bearnaisesåsen känns för tjock så späd den med några droppar ljummet vatten.

Majskycklingbröst

4. Värm ugnen till 120 C. Salta och peppra kycklingen.

5. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur. Lägg ner majskycklingen med skinnsidan nedåt och stek i ca 4 minuter tills skinnet är riktigt krispigt. Vänd då kyckling och stek vidare i ca 3 minuter.

6. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 63–64 grader, låt sedan vila ett par minuter före servering (då kommer kärntemperaturen vara ca 66 grader). Tranchera kycklingen före servering.

Honungsglaserad vit sparris

7. Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant.

8. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sparrisen i rikligt med smör ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.

9. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.

Till servering

10. Hyvla eller skiva rädisorna supertunt och blanda med den småbladiga salladen, citronjuicen och en liten nypa salt.

11. Servera kycklingen med sparrisen, rädissalladen, bearnaisesåsen och kokt potatis.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm
Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Falu Rödvin

Falu Rödvin

209 kr

Traditionellt rött vin från soliga vingårdar i södra Frankrike. Perfekt till svensk husmanskost.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.