Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Porchetta med betor och fetaostkräm

En härlig porchetta med betor och fetaostkräm där köttet går bra att tillaga i ugn som på grillen. I glaset väljer vi ett trevligt och torrt rosévin med lite syra som kan ta sig an köttets struktur och möta upp syran i fetaosten.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Porchetta
2 kg fläsksida utan svål
3 vitlöksklyftor
½ dl finhackad rosmarin
1 msk krossat fänkålsfrö
salt och bindgarn
500 g rödbetor
800 g små potatisar
2 gula lökar
olivolja och salt

Fetaostkräm
3 dl creme fraiche
200 g fetaost
2 msk finhackad oregano
salt

Gör så här

1. Värm ugnen till 125 C. Finhacka vitlöken. Salta fläsksidan på båda sidor och lägg den sedan med den sidan som svålet skurits bort från nedåt. Fördela vitlök, rosmarin och fänkålsfrö över sidan.

2. Rulla nu ihop den hårt och linda ett bindgarn två varv runt mitten av rullen. Knyt hårt. Göra samma procedur ca 3 cm ifrån och fortsätt ut till rullens kant.

3. Ugnsbaka eller grilla indirekt därefter i ca 4 timmar tills kärntemperaturen är 85 grader. Låt den vila ca 30 minuter före tranchering. Höj ugnstemperaturen till 225 C för de ugnsbakade grönsakerna.

4. Under tiden porchettan ugnsbakas. Skala rödbetorna och klyfta de. Halvera potatisarna och klyfta löken. Lägg betor och potatis i en ugnsfast form och blanda med olivolja och salt. Ugnsbaka i 30 minuter och blanda därefter ner löken. Ugnsbaka vidare i 15 minuter.

5. Om porchettan svalnat för mycket så låt den ugnsbaka tillsammans med grönsakerna ca 5- 10 minuter på slutet.

6. Smula under tiden ner fetaosten i en bunke och blanda med creme fraichen och oreganon. Smaka av med salt.

7. Skiva upp porchettan och servera med de ugnsbakade grönsakerna och fetaostcremen.

8. Vill ni fräscha upp måltiden så servera med en god grönsallad.

Grilltips

Vill du tillaga porchettan på grillen? Tillaga då porchettan på indirekt värme i ca 125-150 C och grilla i ca 3 1/2-4 timmar tills kärntemperaturen är 85 C.

Rester? Då har vi ett tips till…

Om du får porchetta över. Skiva den i 1-2 centimer tjocka skivor och stek de i en stekpanna på medelhög temperatur, ett par minuter på varje sida till krispig yta.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
51 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
5 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER