Alpha California
219 kr
Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.
En härlig porchetta med betor och fetaostkräm där köttet går bra att tillaga i ugn som på grillen. I glaset väljer vi ett fylligt rött vin med lite syra som kan ta sig an köttets struktur och möta upp syran i fetaosten.
Porchetta
2 kg fläsksida utan svål
3 vitlöksklyftor
½ dl finhackad rosmarin
1 msk krossat fänkålsfrö
salt och bindgarn
500 g rödbetor
800 g små potatisar
2 gula lökar
olivolja och salt
Fetaostkräm
3 dl creme fraiche
200 g fetaost
2 msk finhackad oregano
salt
1. Värm ugnen till 125 C. Finhacka vitlöken. Salta fläsksidan på båda sidor och lägg den sedan med den sidan som svålet skurits bort från nedåt. Fördela vitlök, rosmarin och fänkålsfrö över sidan.
2. Rulla nu ihop den hårt och linda ett bindgarn två varv runt mitten av rullen. Knyt hårt. Göra samma procedur ca 3 cm ifrån och fortsätt ut till rullens kant.
3. Ugnsbaka eller grilla indirekt därefter i ca 4 timmar tills kärntemperaturen är 85 grader. Låt den vila ca 30 minuter före tranchering. Höj ugnstemperaturen till 225 C för de ugnsbakade grönsakerna.
4. Under tiden porchettan ugnsbakas. Skala rödbetorna och klyfta de. Halvera potatisarna och klyfta löken. Lägg betor och potatis i en ugnsfast form och blanda med olivolja och salt. Ugnsbaka i 30 minuter och blanda därefter ner löken. Ugnsbaka vidare i 15 minuter.
5. Om porchettan svalnat för mycket så låt den ugnsbaka tillsammans med grönsakerna ca 5- 10 minuter på slutet.
6. Smula under tiden ner fetaosten i en bunke och blanda med creme fraichen och oreganon. Smaka av med salt.
7. Skiva upp porchettan och servera med de ugnsbakade grönsakerna och fetaostcremen.
8. Vill ni fräscha upp måltiden så servera med en god grönsallad.
Vill du tillaga porchettan på grillen? Tillaga då porchettan på indirekt värme i ca 125-150 C och grilla i ca 3 1/2-4 timmar tills kärntemperaturen är 85 C.
Om du får porchetta över. Skiva den i 1-2 centimer tjocka skivor och stek de i en stekpanna på medelhög temperatur, ett par minuter på varje sida till krispig yta.
219 kr
Väldoftande och fruktigt vin med kryddig karaktär som följs av toner från mogna körsbär, blåbär, plommon och vanilj.
En snabblagad gryta fullproppad med massa mustiga smaker.
En supergod grillrätt med marinerad kyckling och de godaste tillbehören till!