Majskycklingfilé med dragonpotatispuré och citronolja
Ett underbart recept på ugnsbakad majskycklingfilé av Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Den här kycklingen blir extra saftig eftersom den bakas på låg temperatur. Tillsammans med den krämiga potatispurén med smak av dragon samt den friska citronoljan har du här den perfekta söndagsmiddagen. Server med ett mjukt rött vin med pigg syra, av druvan pinot noir!
Ingredienser
4 majskycklingfiléer med skinnet kvar
salt och nymald svartpeppar
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
12 cocktailtomater, halverade
12 kalamataoliver utan kärnor
Dragonpotatispuré:
700 g mandelpotatis, skalad
2 dl vispgrädde
1 msk torkad dragon
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
30 g babyspenat
salt
Citronolja:
3/4 dl rapsolja av god kvalitet
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
Gör så här
1. Värm ugnen till 100 grader, varmluftseffekt.
2. Salta, peppra.
3. Stek kycklingfiléerna gyllene på varje sida i olja och smör, ta upp och lägg över i en ugnssäker form.
4. Stek cocktailtomater och oliver i pannan tills de får lite färg, fördela över kycklingen.
5. Ugnsbaka med termometer tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.
6. Sjud under tiden mandelpotatisen i lättsaltat vatten.
7. . Koka upp grädde och dragon i en annan kastrull, ta av från värmen och låt dra medan potatisen kokar.
8. Häll av och ånga av potatisen. Pressa potatisen med smöret genom en potatispress i en stor bunke.
9. Häll i lite av grädden och rör till en puré, späd med mer vätska till önskad konsistens och smaka av
med citronsaft, citronskal och salt. Rör i babyspenaten.
10. Blanda rapsolja med citronsaft och citronskal.
Servering
11. Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Lägg lite puré i botten på fyra djupa tallrikar och toppa med kycklingskivor. Lägg några tomater och oliver runt om och ringla över lite citronolja.