Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Majskycklingfilé med dragonpotatispuré och citronolja

Ett underbart recept på ugnsbakad majskycklingfilé av Louise Johansson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2011. Den här kycklingen blir extra saftig eftersom den bakas på låg temperatur. Tillsammans med den krämiga potatispurén med smak av dragon samt den friska citronoljan har du här den perfekta söndagsmiddagen. Server med ett mjukt rött vin med pigg syra, av druvan pinot noir!

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

4 majskycklingfiléer med skinnet kvar
salt och nymald svartpeppar
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
12 cocktailtomater, halverade
12 kalamataoliver utan kärnor

Dragonpotatispuré:
700 g mandelpotatis, skalad
2 dl vispgrädde
1 msk torkad dragon
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
30 g babyspenat
salt

Citronolja:
3/4 dl rapsolja av god kvalitet
1/2 citron, rivet skal och pressad saft

Gör så här

1. Värm ugnen till 100 grader, varmluftseffekt.

2. Salta, peppra.

3. Stek kycklingfiléerna gyllene på varje sida i olja och smör, ta upp och lägg över i en ugnssäker form.

4. Stek cocktailtomater och oliver i pannan tills de får lite färg, fördela över kycklingen.

5. Ugnsbaka med termometer tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.

6. Sjud under tiden mandelpotatisen i lättsaltat vatten.

7. . Koka upp grädde och dragon i en annan kastrull, ta av från värmen och låt dra medan potatisen kokar.

8. Häll av och ånga av potatisen. Pressa potatisen med smöret genom en potatispress i en stor bunke.

9. Häll i lite av grädden och rör till en puré, späd med mer vätska till önskad konsistens och smaka av
med citronsaft, citronskal och salt. Rör i babyspenaten.

10. Blanda rapsolja med citronsaft och citronskal.

Servering

11. Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Lägg lite puré i botten på fyra djupa tallrikar och toppa med kycklingskivor. Lägg några tomater och oliver runt om och ringla över lite citronolja.

 

Receptet är hämtat ur boken 52 helger: Årets alla helger på ett fat av Louise Johansson.
Foto: Stefan Edetoft
Betyg
43 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.