Pestobakad spätta med spenatrisotto
Supergod och snabblagad fiskrätt! På 30 minuter har du middagen på bordet och kanske att man hinner sluka den på 20 för att den är så god? Till rätten väljer vi ett vitt vin med frisk syra som möter upp citronen och vinet i maten, vi väljer ett rieslingvin som plockar fram smakerna från den umamirika parmesanosten.
Ingredienser
500 g spättafilé
salt
1 dl pesto
spenatrisotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller
carnaroliris
olivolja till stekning
1 dl torrt vitt vin
6 dl buljong (kyckling,
fisk eller vegetarisk)
50 g parmesanost
40 g bladspenat
2 msk smör
salt
till servering
4 citronklyftor
god olivolja
lite riven parmesan
färska örter
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 °C. Vik ihop spättafiléerna till fyra paket. Salta dem och bred på peston.
2. Ugnsbaka dem ca 10 minuter före servering (kärntemperaturen ska vara ca 48 °C).
3. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i 1 minut. Tillsätt ca 2 ½ dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden.
4. Späd vartefter med den resterande buljongen.
5. Riv parmesanosten.
6. Tillsätt bladspenaten, en klick smör och parmesanost efter ca 20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt.
7. Servera risotton med den pestobakade spättafilén och citronklyftor. Toppa gärna med lite god olivolja, extra parmesanost och färska örter.