Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Rabarberkaka med kolacreme

Desserter med rabarber är alltid populärt, och bättre kan det knappast bli när samma dessert även innehåller kola. Ett bubbel med frisk syra och härlig mousse är ett gott sällskap till desserten. Välj ett sött mousserande som gifter sig med den söta kolacrèmen!

Vintips till receptet
85 kr

Ingredienser

Rababerkaka
300 g mandelmassa
1 tsk krossade kardemummakärnor
150 g rumstempererat smör
4 msk vetemjöl
3 ägg
300 g rabarber
1 dl strösocker
20 g smör
½ dl ströbröd
1 tsk krossade kardemummakärnor
2 msk pärlsocker

Kolacreme
3 dl smetana
1 1/2 dl karamelliserad mjölk/dulce di leche

Gör så här

1. Värm en ugn till 175°C. Riv ner mandelmassa i en bunke, tillsätt kardemumman och smöret. Blanda alltsamman väl och tillsätt äggen ett efter ett under ständig omrörning. Sikta ner vetemjölet och blanda väl.

2. Smöra och bröa en rund pajform, c:a 20 cm i diameter alternativt en rektangulär form, c:a 10×30 cm. Häll ner mandelsmeten. Skär rabarbern i önskad storlek och vänd de i socker. Tryck ner rabarbern i mandelsmeten och strö över resten av kardemummakärnorna och pärlsockret.

3. Ugnsbaka kakan ca 30 minuter tills den har fått en gyllene yta. Låt den svalna och plocka därefter ur den från formen.

4. Vispa smetanan med elvisp tills den är luftig och krämig. Blanda sedan ner kolan.

5. Servera rabarberkakan med kolacremen.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
21 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER