Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Räkor med rostad kummin- och dillmajonnäs

Ett härligt tillbehör till färska fina räkor! Vill du ha en extra lyxig touch så servera räkorna i en isskål som på bilden. Till den här goda rätten vill vi dricka ett mousserande, fruktigt vitt vin med relativt hög syra. Syran bemöter räkornas sälta och frukten i vinet går bra ihop med räkornas ganska söta kött vilket harmoniserar rätten. De små bubblorna i vinets struktur levererar en härlig munkänsla tillsammans med majonnäsen.

Vintips till receptet
105 kr

Ingredienser

1 kg räkor med skal

Kummin- och dillmajonnäs
(ca 2 1/2 dl)
1 äggula
1 tsk söt senap
rivet skal från 1 citron
2 dl naturell olja, t ex raps- eller majsolja
2 msk hel kummin
1 ask dill (30 g)

Gör så här

1. Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Tillsätt citronskalet och vispa sedan ner oljan – lite i taget – tills du har en tjock majonnäs.


2. Värm en torr stekpanna på spisen och häll i de hela kumminfröna. Rosta tills det börjar knäppa lite i dem, i cirka 3 minuter.


3. Hacka kumminfröna grovt på en skärbräda och blanda ner i majonnäsen. Finhacka dillen och blanda ner även den.


4. Lägg upp räkorna i en skål, gärna av is (se hur du gör en sådan nedan) och ät dem med majonnäsen.

Såhär gör du en isskål:

En isskål är lätt att göra även om det tar lite tid. Och den håller faktiskt längre än man tror. Ta fram en lite större och en mindre skål. Häll 5 cm vatten i botten på den stora skålen och låt den stå i frysen i 1 timme. Ta ut skålen och ställ den lite mindre skålen i den stora frysta. Fyll på med blommor, krondill, ja, vad du vill, bara det är mycket färg! Lägg några stenar eller en annan tyngd i den lilla skålen så att den inte flyter upp när du häller på vatten. Fyll sedan den stora skålen med vatten upp till bredden. Om du gör det direkt i frysen så slipper du spill. Låt den stå i frysen i minst 7 timmar, gärna över natten.

 

Receptet på räkor med rostad kummin- och dillmajonnäs är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas Sommar (Bonnier Fakta)
Foto: Charlie Drevstam
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER