Räkor med rostad kummin- och dillmajonnäs
Ett härligt tillbehör till färska fina räkor! Tina Nordströms recept på rostad kummin- och dillmajonnäs är underbart god att servera tillsammans med räkor. Vill ni ha en extra lyxig touch så servera räkorna i en isskål som på bilden. Till den här goda rätten vill vi dricka ett mousserande, fruktigt vitt vin med relativt hög syra. Syran bemöter räkornas sälta och frukten i vinet går bra ihop med räkornas ganska söta kött vilket harmoniserar rätten . De små bubblorna i vinets struktur levererar en härlig munkänsla tillsammans med majonnäsen.
Ingredienser
1 kg räkor med skal
Kummin- och dillmajonnäs
(ca 2 1/2 dl)
1 äggula
1 tsk söt senap
rivet skal från 1 citron
2 dl naturell olja, t ex raps- eller majsolja
2 msk hel kummin
1 ask dill (30 g)
Gör så här
1. Lägg äggulan i en skål tillsammans med senapen. Tillsätt citronskalet och vispa sedan ner oljan – lite i taget – tills du har en tjock majonnäs.
2. Värm en torr stekpanna på spisen och häll i de hela kumminfröna. Rosta tills det börjar knäppa lite i dem, i cirka 3 minuter.
3. Hacka kumminfröna grovt på en skärbräda och blanda ner i majonnäsen. Finhacka dillen och blanda ner även den.
4. Lägg upp räkorna i en skål, gärna av is (se hur du gör en sådan nedan) och ät dem med majonnäsen.
Såhär gör du en isskål:
En isskål är lätt att göra även om det tar lite tid. Och den håller faktiskt längre än man tror. Ta fram en lite större och en mindre skål. Häll 5 cm vatten i botten på den stora skålen och låt den stå i frysen i 1 timme. Ta ut skålen och ställ den lite mindre skålen i den stora frysta. Fyll på med blommor, krondill, ja, vad du vill, bara det är mycket färg! Lägg några stenar eller en annan tyngd i den lilla skålen så att den inte flyter upp när du häller på vatten. Fyll sedan den stora skålen med vatten upp till bredden. Om du gör det direkt i frysen så slipper du spill. Låt den stå i frysen i minst 7 timmar, gärna över natten.