Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Tina Nordströms räksallad med rimmad gurka och citronmajonnäs

I Tinas variant av räksallad är det rimmad – eller lättsaltad – gurka samt en lite syrligare citronmajonnäs som tillbehör. Fräscht och syrligt. Till detta passar ett vitt vin med hög syra bäst. Vinet bör också ha en härlig frukt då fruktigheten i vinet gifter sig med räkornas lite söta kött.

Vintips till receptet
259 kr

Ingredienser

ca 1,2 kg räkor med skal (ca 1 kg skalade)
½ purjolök eller ett par knipplökar
sallad av valfri sort
4 ägg, kokta

Rimmad gurka:
1 gurka
1 tsk salt
1 tsk strösocker

Citronmajonnäs:
1–2 tsk senap
2 äggulor
rivet skal från 1 citron + ca 1 msk pressad saft
3 dl olja, t ex neutral rapsolja
¼ tsk salt
vit- eller svartpeppar ur kvarn

Gör så här

1. Skala räkorna och ställ dem kallt.


2. Skölj purjolöken och skär den på sniskan så tunt du kan.


3. Skala gurkan och skär den i 1 cm tjocka skivor.


4. Lägg skivorna i en plastpåse och häll i salt och socker.


5. Skaka om och låt gurkan rimmas i rumstemperatur i cirka 15 minuter.


6. Om gurkan skulle bli för salt är det bara att skölja den snabbt i kallt vatten.


7. Rör ihop senap, äggulor, citronsaft och skal.


8. Droppa ner oljan lite i taget under ständig vispning. Smaksätt med salt och peppar.


9. Arrangera salladen, räkorna och äggen på ett fat eller på portionstallrikar och ringla majonnäsen runt om.


10. Servera med ett gott bröd.

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms bok Tina – hur du enkelt lagar min allra godaste mat (Bonnier Fakta)
Foto: Charlie Drevstam
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

"Så här ska ett fyndvin smaka"
Imponerande dubbelguld till italiensk vit nyhet!

LÄS MER