Periquita White
229 kr
Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
Koka din egen buljong istället för att köpa färdig. Det är lättare än du tror och smakar framförallt godare. Har du lite rotfrukter och lök över och några timmar till godo så sätt igång. Vad man har i buljongen kan variera, se vår recept som en guidning. Har du ingen rotselleri men palsternacka och ett gäng lite ledsna tomater tar du det istället. En hemmagjord buljong är en perfekt bas i soppor, grytor eller en risotto.
1-2 gula lökar
En halv purjolök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 st stjälkar selleri
1 bit rotselleri alternativt 1 palsternacka eller persiljerot
En näve svart- och vitpepparkorn
2 st lagerblad
En klick smör
Cirka 2 dl oekat torrt vitt vin
Färska örter till exempel några kvistar persilja, rosmarin, basilika eller timjan.
Salt och peppar
Vatten
1. Skala och hacka grönsakerna i lite mindre bitar. (Det behöver inte vara snyggt)
2. Hetta upp en rejäl skvätt smakneutral matolja i en stor kastrull. Låt grönsakerna bli mjuka i den heta oljan i cirka 10 minuter. Vänd dem lite under tiden så att alla grönsaker får värme och olja på sig.
3. Fyll på med en liten klick smör, cirka 2 dl vitvin och sedan vatten så att det täcker grönsakerna. Lägg i lagerblad, pepparkorn och de färska gröna örterna.
4. Låt buljongen koka cirka 3-5 timmar tills den reducerat till cirka en fjärdedel. Smaka av med salt och peppar och sila sedan av.
5. Häll upp i isformar eller större förpackningar om du ska göra soppa eller risotto. Frys in.
229 kr
Ett friskt, ungdomligt vin från Portugal med livliga smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
Ett supersmart och gott allt-i-ett recept där krämig fetaost får stå i fokus.
Krispig botten toppad med krämig burrata och frisk gremolata. Lätt att baka – svår att motstå!