Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Risotto på gröna ärter, sparris och rostade frön

En vårig risotto med gröna ärtor, sparris och krispigt rostade frön. Till risotto är med sparris är det gott med ett frisk men fruktigt vitt vin.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

4 dl risottoris
Ungefär 1 l vatten+ 1 grönsaksbuljongtärning
2 stjälkar blekselleri, hackad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 stor gul lök, hackad
2 dl frysta gröna ärter
3 dl vitt vin
5 msk olivolja
1 bunt sparris, skivad i mindre bitar
2 msk olivolja extra
Salt och peppar
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
½ citron
(Parmesanost)

Gör så här

1. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja.


2. Stek lök, selleri, vitlök, på medelvärme tills löken är mjuk.


3. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.


4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt.


5. När riset är genomskinligt höj värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca två minuter.


6. Ta nu en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Tillsätt en skopa buljong när det har absorberats.


7. Stek under tiden sparrisen i olja på hög värme i ungefär 1-2 minuter.


8. Rosta fröna tills de är gyllene i en torr stekpanna.


9. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar.


10. Tillsätt de frysta ärterna och rör runt. Ta grytan från värmen, ärterna kommer att tillagas av eftervärmen.


11. Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Risotton ska vara lös så tillsätt lite mer buljong så att den flyter ut.


12. Ta risotton från värmen, tillsätt sparris, salt, peppar och lite mer olivolja.


13. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, strö över de rostade fröna. Servera med citronklyftor och parmesanost för den som önskar.

Recept och foto: Siri Barje
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Kimchi i en glasburk
Liselotte Forslin_Pressbild_03
30 min

Hemgjord kimchi

Gör din egen hemgjorda kimchi med ordentlig hetta och smak.

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER