Risotto på gröna ärter, sparris och rostade frön
En vårig risotto med gröna ärtor, sparris och krispigt rostade frön. Till risotto är med sparris är det gott med ett frisk men fruktigt vitt vin.
Ingredienser
4 dl risottoris
Ungefär 1 l vatten+ 1 grönsaksbuljongtärning
2 stjälkar blekselleri, hackad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 stor gul lök, hackad
2 dl frysta gröna ärter
3 dl vitt vin
5 msk olivolja
1 bunt sparris, skivad i mindre bitar
2 msk olivolja extra
Salt och peppar
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
½ citron
(Parmesanost)
Gör så här
1. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja.
2. Stek lök, selleri, vitlök, på medelvärme tills löken är mjuk.
3. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt.
5. När riset är genomskinligt höj värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca två minuter.
6. Ta nu en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Tillsätt en skopa buljong när det har absorberats.
7. Stek under tiden sparrisen i olja på hög värme i ungefär 1-2 minuter.
8. Rosta fröna tills de är gyllene i en torr stekpanna.
9. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar.
10. Tillsätt de frysta ärterna och rör runt. Ta grytan från värmen, ärterna kommer att tillagas av eftervärmen.
11. Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Risotton ska vara lös så tillsätt lite mer buljong så att den flyter ut.
12. Ta risotton från värmen, tillsätt sparris, salt, peppar och lite mer olivolja.
13. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, strö över de rostade fröna. Servera med citronklyftor och parmesanost för den som önskar.