Saltimbocca milanese
Saltimbocca är en av det italienska kökets klassiker! Här serverar vi den med en läcker saffransrisotto och ett glas bärigt, friskt rött vin – gärna ett komplext och fruktigt rödvin med mustig smak.
Ingredienser
600 g tunna kalvschnitzlar
100 g skivad prosciutto
1 kruka salvia
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl kalvbuljong eller kycklingbuljong
salt, svartpeppar och smör
Saffransrisotto
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
½ g saffran
1 dl vitt vin
6 dl kycklingbuljong
40 g parmesanost
200 g cocktailtomater
olivolja, smör och salt
Gör så här
1. Salta och peppra kalvschnitzlarna. Linda prosciutto runtom om och lägg på några salviablad.
2. Värm en stekpanna till högsta temperatur strax före servering.
3. Sätt ner smör i stekpannan och bryn schnitzlarna hastigt på varje sida till fin färg. Lyft sedan ur de och häll ner vinet och buljongen i pannan. Koka ett par minuter och smaka av stekskyn med lite salt.
4. Lägg tillbaka schnitzlarna och värm upp de på nytt precis före servering.
5. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
6. Fräs lök, vitlök, ris och saffran i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 3 dl av buljongen. Koka risotton på låg temperatur och rör om hela tiden.
[step]Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas).
7. Riv under tiden parmesanosten och dela cocktailtomaterna.
8. Efter ca 20 minuter när riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar, tillsätt en klick smör, tomaterna och parmesanosten. Smaka av med salt och servera direkt.
9. Servera saltimboccan med saffransrisotton och steksky.