Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Kyckling parmigiana

Kyckling parmigiana är en underbar rätt där parmesanen och kryddorna i paneringen på kycklingen samt mozzarellan på toppen gör denna rätt extra vinvänlig. Här rekommenderar vi ett lätt vin med frisk syra som går fint ihop med kycklingköttets struktur och den syrliga tomatsåsen.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

4 kycklingfiléer (ca 600 g)
Salt och svartpeppar
2 ägg
1 dl vetemjöl
50 g riven parmesanost
2 dl pankoströbröd
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt till panering
1/2 tsk svartpeppar till panering
1 msk smör
1 msk olivolja
200 g riven mozzarella
1/2 dl hackad basilika till ganering

Tomatsås

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
2 tsk strösocker
en nypa chiliflakes
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

Spenat- och vitlöksris

2 1/2 dl långkornigt ris
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g färsk spenat
rivet skal från 1/2 -1 citron
salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano, socker och chiliflakes. Koka upp och låt puttra i cirka 20 minuter. Tillsätt basilika och smaka av med salt och peppar.

2. Tillaga riset enligt anvisningarna på förpackningen medan tomatsåsen
kokar. Ta av locket och låt riset ånga av i några minuter.

3. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka spenaten. Värm oljan i en stekpanna och stek vitlöken på låg värme tills den börjar få färg. Tillsätt spenaten och fräs i någon minut till. Blanda ner riset och citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt. Medan riset kokar, skär varje kycklingfilé i två tunna skivor. Lägg plastfolie ovanpå och banka ut filéerna något. Salta och peppra.

4. Tänd grillen eller sätt ugnen på grill.

5. Vispa äggen i en skål. Häll upp vetemjölet i en annan skål. Blanda
parmesanost, pankoströbröd, vitlökspulver, oregano, salt och svartpeppar i ytterligare en skål. Börja med att doppa kycklingen i mjöl, sedan i ägg och sist i panko- och parmesanostblandningen. Gör likadant med alla filéer.

6. Värm smör och olivolja i en stekpanna och stek kycklingen på medelhög värme tills den är genomstekt och gyllenbrun på båda sidor. Lägg kycklingen på en plåt täckt med bakplåtspapper.

7. Riv mozzarellan i mindre bitar och fördela ovanpå. Grilla med lock på eller i ugnen i några minuter tills osten är gyllenbrun. Se vår grillguide för bästa grillningen!

Servering

8. Lägg upp kycklingen på tallrikar eller ett stort fat. Fördela tomatsåsen ovanpå och garnera med basilika. Servera med riset.

Recept: Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom
Hämtat ur boken: Till bords med systrarna Eisenman (Bonnier Fakta)
Betyg
12 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER