Kyckling parmigiana
Kyckling parmigiana är en underbar rätt där parmesanen och kryddorna i paneringen på kycklingen samt mozzarellan på toppen gör denna rätt extra vinvänlig. Här rekommenderar vi ett lätt vin med frisk syra som går fint ihop med kycklingköttets struktur och den syrliga tomatsåsen.
Ingredienser
4 kycklingfiléer (ca 600 g)
Salt och svartpeppar
2 ägg
1 dl vetemjöl
50 g riven parmesanost
2 dl pankoströbröd
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt till panering
1/2 tsk svartpeppar till panering
1 msk smör
1 msk olivolja
200 g riven mozzarella
1/2 dl hackad basilika till ganering
Tomatsås
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
2 tsk strösocker
en nypa chiliflakes
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar
Spenat- och vitlöksris
2 1/2 dl långkornigt ris
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g färsk spenat
rivet skal från 1/2 -1 citron
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano, socker och chiliflakes. Koka upp och låt puttra i cirka 20 minuter. Tillsätt basilika och smaka av med salt och peppar.
2.
kokar. Ta av locket och låt riset ånga av i några minuter.
3.
4. Tänd grillen eller s
5.
parmesanost, pankoströbröd, vitlökspulver, oregano, salt och svartpeppar i ytterligare en skål. Börja med att doppa kycklingen i mjöl, sedan i ägg och sist i panko- och parmesanostblandningen. Gör likadant med alla filéer.
6.
7.
Servering
8.