Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Kyckling parmigiana

Kyckling parmigiana är en underbar rätt där parmesanen och kryddorna i paneringen på kycklingen samt mozzarellan på toppen gör denna rätt extra vinvänlig. Här rekommenderar vi ett lätt vin med frisk syra som går fint ihop med kycklingköttets struktur och den syrliga tomatsåsen.

Vintips till receptet
139 kr

Ingredienser

4 kycklingfiléer (ca 600 g)
Salt och svartpeppar
2 ägg
1 dl vetemjöl
50 g riven parmesanost
2 dl pankoströbröd
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt till panering
1/2 tsk svartpeppar till panering
1 msk smör
1 msk olivolja
200 g riven mozzarella
1/2 dl hackad basilika till ganering

Tomatsås

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
2 tsk strösocker
en nypa chiliflakes
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

Spenat- och vitlöksris

2 1/2 dl långkornigt ris
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
200 g färsk spenat
rivet skal från 1/2 -1 citron
salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök till tomatsåsen. Fräs i olivolja i några minuter. Tillsätt tomater, tomatpuré, oregano, socker och chiliflakes. Koka upp och låt puttra i cirka 20 minuter. Tillsätt basilika och smaka av med salt och peppar.

2. Tillaga riset enligt anvisningarna på förpackningen medan tomatsåsen
kokar. Ta av locket och låt riset ånga av i några minuter.

3. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka spenaten. Värm oljan i en stekpanna och stek vitlöken på låg värme tills den börjar få färg. Tillsätt spenaten och fräs i någon minut till. Blanda ner riset och citronskalet. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt. Medan riset kokar, skär varje kycklingfilé i två tunna skivor. Lägg plastfolie ovanpå och banka ut filéerna något. Salta och peppra.

4. Tänd grillen eller sätt ugnen på grill.

5. Vispa äggen i en skål. Häll upp vetemjölet i en annan skål. Blanda
parmesanost, pankoströbröd, vitlökspulver, oregano, salt och svartpeppar i ytterligare en skål. Börja med att doppa kycklingen i mjöl, sedan i ägg och sist i panko- och parmesanostblandningen. Gör likadant med alla filéer.

6. Värm smör och olivolja i en stekpanna och stek kycklingen på medelhög värme tills den är genomstekt och gyllenbrun på båda sidor. Lägg kycklingen på en plåt täckt med bakplåtspapper.

7. Riv mozzarellan i mindre bitar och fördela ovanpå. Grilla med lock på eller i ugnen i några minuter tills osten är gyllenbrun. Se vår grillguide för bästa grillningen!

Servering

8. Lägg upp kycklingen på tallrikar eller ett stort fat. Fördela tomatsåsen ovanpå och garnera med basilika. Servera med riset.

Recept: Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom
Hämtat ur boken: Till bords med systrarna Eisenman (Bonnier Fakta)
Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.