Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Fläskfilé, tomatsås, brynt smör, rosmarin och parmesanstekt sparris

En mustig rätt med en otroligt god tomatsås! Det här receptet vill du inte missa. I glaset serverar vi ett mustigt rött vin från Italien. Vinets djupa och fruktiga toner flirtar med sötman i tomatsåsen och balanserar den lilla beskan i sparrisen. Vinets fylliga kropp går bra ihop med det saftiga köttets struktur.

Vintips till receptet
199 kr

Ingredienser

Fläskfilé
700 g fläskfilé
1 vitlöksklyfta
1 rosmarinkvist
salt, svartpeppar, olivolja och smör

Tomatsås
100 g smör
2 msk finhackad rosmarin
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl sherryvinäger (alt. balsamicovinäger el äppelcidervinäger)
350 g passerade tomater
olivolja och salt

Parmesanstekt sparris och potatis
250 g grön sparris
500 g kokta små potatisar
50+50 g parmesanost

Gör så här

1. Putsa fläskfilén och salta och peppra den. Värm ugnen till 125 C.

2. Värm en stekpanna med lite olivolja, smör, vitlök och rosmarin till högsta temperatur.

3. Bryn fläskfilén runt om ca 5 minuter till fin brynt yta. Ugnsbaka den därefter ca 15 minuter tills kärntemperaturen är ca 55 C. Lyft därefter av den och låt den vila några minuter före servering så vilar den upp till ca 60 C.

4. Lägg smöret och rosmarinen i en kastrull. Koka upp och låt det puttra tills smöret är lätt brynt och doftar nötigt, dra då av det från plattan.

5. Finhacka lök och vitlök och fräs det i olivolja i en kastrull ett par minuter. Häll i vinägern och koka i ca 2 minuter.

6. Häll ner de passerade tomaterna och koka vidare i ca 5 minuter. Mixa sedan ner det brynta rosmarinsmöret och smaka av med salt.

7. Ansa sparrisen och skär den i bitar. Riv all parmesanost.

8. Värm en stekpanna med lite olivolja till medelhög temperatur. Stek sparrisen och potatisen några minuter till fin färg och tillsätt därefter 50 g riven parmesanost och stek vidare i ca 1 minut.

9. Lägg upp tomatsåsen på 4 tallrikar och lägg på sparrispotatisen. Strö över resterande parmesanost och lägg på köttet.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Cecilia Larsson
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.